Projekti

Očekuje se da bude odobreno još 20.000 novih turističkih vaučera

Vlada Srbije razmatra mogućnost da izdvoji dodatna sredstva za vaučere i dotiran odmor u našoj zemlji. Ministarstvo turizma je za manje od mesec i po dana raspodelilo 100.000 vaučera, koliko je bilo i planirano za ovu godinu.

Pre dve godine, ček od 5.000 za odmor, bio je razdeljen već polovinom aprila, pa je država tada dodatno odobrila novac za još 20.000 vaučera. Očekuje se, prema nezvaničnim najavama, da bi i ove godine mogla biti doneta takva odluka.

Da postoji mogućnost povećanja broja vaučera, „Novostima“ je nagovešteno i u resornom ministarstvu turizma, krajem prošle godine.Tada su najavljivali da će Vlada Srbije izdvojiti za ovu godinu novac za 100.000 vaučera, a da ukoliko bude dobro interesovanje, da se odvoje dodatna sredstva.

Kada je reč o najtraženijim destinacijama, to su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Sijarinska i Ribarska Banja, Zlatibor, Divčibare, Kopaonik, Palić, Srebrno jezero, Zlatar i Tara. Vaučere najviše koriste penzioneri, oko 55 odsto. Za njima, su zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara mesečno.

Inače, od kada je počela akcija, 2015. godine, država je podelila 472.000 vaučera. Ova mera države uticala je da pojedine destinacije "ožive", a mnoge su zbog toga produžile sezonu.
Zvanični statistički podaci ukazuju da naša zemlja, u periodu od 2015. do 2020. godine, beleži rast noćenja domaćih turista za oko tridesetak odsto. Tome su doprineli i vaučeri. Povećan je i prihod od boravišnih taksa, veća je vanpansionska potrošnja, a raste i prosečno zadržavanje gostiju na destinacijama.

VAUČER u vrednosti od 5.000 dinara koristi se isključivo za plaćanje smeštaja, na destinaciji koja nije mesto prebivališta korisnika. Ugostiteljski objekat mora da bude legalizovan, što važi i za privatni smeštaj.
Sva potrebna dokumenta predaju se na šalterima JP "Pošte Srbije", najmanje mesec dana pre planiranog puta.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!