Propisi

Od 1. marta građani će moći da dobijaju penzije iz Rusije

Radnici iz Srbije, koji rade ili su radili u Rusiji i Rusi koji su zaposleni kod nas, moći će od petka 1. marta konačno, posle decenije pregovaranja, da regulišu staž ostvaren u ove dve zemlje.

Naime, 1. marta stupa na snagu Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Ruske Federacije na osnovu koga će radnici moći da ostvare pravo iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.

Ono što je posebno važno, a što su dve države dogovorile, jeste da se to neće odnositi samo na aktivne radnike, već i na one koji su ranijih godina radili. To praktično znači da će se pored staža osiguranja navršenog prema pravnim propisima Ruske Federacije u obzir uzimati i staž navršen na teritoriji bivšeg SSSR-a.

Istovremeno staž ostvaren u nekoj bivšoj republici SSSR-a neće se uzimati u obzir.

Kako je iz Ministarstva rada nedavno potvrđeno za „Politiku” sporazumom je omogućeno da oni koji nemaju dovoljno staža za penzionisanje, bilo da se radi o građanima Srbije, koji sada žive i rade u Rusiji ili Rusima koji rade u Srbiji, sabiranjem staža u dve države mogu da se penzionišu.

Praktično, to znači da će, neko ko je radio deset godina u Srbiji i deset godina u Rusiji, a danas nema pravo na penziju, to moći da ostvari stupanjem na snagu ovog sporazuma. I imaće pravo na dve penzije, srazmerno radu u Srbiji i godinama radnog staža u Rusiji.

Prema poslednjim podacima 1.783 naša građana zaposlena su u Ruskoj Federaciji, dok je 1.346 njih upućeno na rad u Rusku Federaciju. U Ministarstvu rada podsećaju da je pitanje iz oblasti PIO regulisano sporazumom između dve države potpisanim u Moskvi, decembra 2017. godine, koji su u međuvremenu potvrdili parlamenti obe strane ugovornice.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!