Društvo

Od maja finansijsko opismenjavanje u vrtićima i osnovnim školama

Ovim projektom Ministarstvo prosvete želi da deca od malih nogu uče kako da štede i planiraju kućni budžet.

Finansijsko opismenjavanje dece u vrtićima i osnovnim školama u Srbiji počeće od maja u 34 osnovne škole i osam predškolskih ustanova. Učenje neće krenuti u svim objektima odjednom, već postepeno, kako vaspitači, učitelji i nastavnici budu obučavani za širenje nove vrste pismenosti u domaćem obrazovnom sistemu. Ovaj pilot-projekat Ministarstva prosvete, nazvan Fin-pis – „Uključivanje finansijskog opismenjavanja u sistem obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije”, obuhvatiće 1.260 vaspitača, učitelja i nastavnika i 15.000 predškolaca i osnovaca. Obuke nastavnika krenuće po okončanju prolećnog raspusta i sprovodiće se direktno u obrazovnim ustanovama, sem u četiri škole i dva vrtića, gde će oni biti obučeni preko interneta, objašnjava dr Gordana Stepić iz Ministarstva prosvete, inače autor ovog pilot-projekta.

Đaci će od septembra dobiti i radne sveske za novu vrstu pismenosti, a biće štampani i priručnici za učitelje i nastavnike.

One oblasti koje neće moći da se uklope u nastavu i predaju u okviru redovnih školskih predmeta biće predstavljane đacima na radionicama priređenim na časovima razredne nastave.

Dr Gordana Stepić navodi da će stariji osnovci već od petog razreda učiti kako da osmisle potrošački korpu. To će biti jedan od zadataka na časovima matematike. Na času likovnog će kreirati novčanice, dok će na informatici učiti kako da bezbedno kupuju preko interneta. U nižim razredima osnovnih škola, u okviru predmeta Svet oko nas, finansijska pismenost biće im predočena kroz primere kako treba da se se ponašaju u banci i ko se kojim zanimanjima tu bavi. Nastavnici će za primer uzeti njihove probleme iz svakodnevnog života koji se tiču finansijske pismenosti i zajedno ih rešavati u školi, ali i u njihovom privatnom okruženju, uključujući aktiviranje roditelja i lokalne zajednice. Sadržaji koji će biti prenošeni deci isti su od vrtića do četvrtog razreda osnovnih škola. 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!