Društvo

Od sledeće godine na našim fakultetima više studenata iz inostranstva

Ministarstvo prosvete pokrenulo je novi projekat "Studiraj u Srbiji", čiji je cilj vraćanje stranih studenata na naše univerzitete

Krajem osamdesetih godina na univerzitetima u Srbiji studiralo je oko 20.000 stranaca, da bi ih 2005. na Univerzitetu u Beogradu bilo samo 184. Poslednjih godina broj se neznatno uvećao na oko 1.470. Ministarstvo prosvete prepoznalo je značaj stranih studenata, ne samo za podizanje ugleda domaćeg visokog obrazovanja, već i u ekononskom smislu. Projekat je sada u završnoj fazi.

„Da bi se krenulo sa projektom, morali smo da rešimo probleme uočene u prethodnom periodu, među njima i komplikovanu nostrifikaciju diploma srednjih škola. Tako je od pre godinu dana proces maksimalno pojednostavljen i ubrzan. Ministarstvo je u projekat uključilo i MUP i Ministarstvo spoljnih poslova jer su veliki deo problema bile i boravišne vize“, kaže državna sekretarka Ana Langović Milićević, vođa tima koji radi na projektu "Studiraj u Srbiji".

„Tim Ministarstva preduzima mere da bi dodatno utvrdio položaj Srbije kao atraktivne destinacije za studente i istraživače. Osnovno je da učinimo naše univerzitete međunarodno vidljivim. Nastojimo da već ove godine u septembru imamo nekoliko desetina stranih studenata više, a pravi zamajac da bude školske 2019/2020. godine “ kaže državna sekretarka.

Interesovanje postoji među mladima u Kini, ali i zemljama poput Indonezije, Tajlanda, Vijetnama, Šri Lanke.

Deo problema je nedostatak adekvatnog smeštaja za studente, na čemu se trenutno radi. Za smeštaj se mogu koristiti i objekti studentskih odmarališta na Avali i Paliću. Postoji i plan da se radi objekat sa 1.000 ležajeva u Studentskom gradu Novi Beograd, a koji se može nameniti ovom projektu, a u zavisnosti od razvoja projekta, putem javno-privatnog partnerstva se mogu obezbediti dodatni kapaciteti.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!