Saobraćaj i transport

Odblokiran saobraćaj u Sueckom kanalu

Saobraćaj u Sueckom kanalu je odblokiran, a više od 360 plovila stoji u Sredozemnom moru na severu Sueckog kanala i u Crvenom moru na jugu, jer se gigantski brod "Ever Given" bio zaglavio u plovni put.

Zajedno sa brodovima zarobljena je i široka paleta robe, od nameštaja iz Ikee do više desetina hiljada životinja. Iz Ikee, švedskog giganta nameštaja i kućne potrepštine, rečeno je da ima 110 kontejnera na "Ever Givenu" i drugim brodovima. Da je šteta još veća pokazuje i podatak da čak 90 odsto tereta nije bilo osigurano od kašnjenja

Mnogi brodovi su takođe zaglavljeni u zonama zadržavanja duž kanala u Egiptu. Procenjuje s eda je vrednost zarobljene robe između tri i 9,6 milijardi dolara.

Kroz Suecki kanal, između ostalog, svakodnevno se preveze i 1,74 miliona barela nafte, a u oblasti oko kanala nalazi se oko 100 brodova natovarenih naftom ili naftnim derivatima, prenosi RTS.

Osim robe, zarobljeno je i oko 130.000 grla stoke na 11 brodova iz Rumunije. Uz njih je australijska nevladina organizacija "Animals internešenel" identifikovala još devet brodova koji prevoze životinje. Egipat je poslao stočnu hranu i tri tima veterinara da pregledaju stoku zarobljenu na moru.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!