Berza

Odlaže se IPO najvrednije naftne kompanije na svetu

Incijalna javna ponuda najvrednije naftne kompanije na svetu “Saudi Aramco”, verovatno će biti odložena i to najranije za 2019. godinu.

Prvobitno je najveća svetska flotacija jedne kompanije na berzi bila planirana za drugu polovinu ove godine. Međutim, savetnici za inicijalnu javnu ponudu (IPO)” Aramco”-a i dalje se bore da postignu cenu od dve hiljade milijardi dolara, koliko traže vlasti Saudijske Arabije, piše “Financial Times”, pozivajući se na izjave britanskih zvaničnika.

Londonska berza još ima veliku šansu da bude domaćin ovog najvrednijeg listinga, prema neimenovanim zvaničnicima upoznatim sa materijom. Njujork i London su vodeći kandidati za taj istorijski IPO, kao i berza u Rijadu.

Saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih izrazio je prošle nedelje zabrinutost zbog potencijalnih rizika vezanih za izbor Njujorka, kao mesta za listiranje na berzi. On je naveo "sudske parnice i pravnu odgovornost" kao velike probleme u SAD.

"Sasvim iskreno, “Saudi Aramco” je previše veliki i previše važan da bi kraljevstvo bilo izloženo takvom riziku", rekao je al-Falih u intervjuu za televizijsku mrežu Si-En-En.

Njujorška agencija "Blumberg" je izvestila prošle nedelje da je ministar, takođe, nagovestio da bi listiranje “Aramka” moglo da bude odloženo.

Odlaganje bi, kako ocenjuje “Financial Times”, moglo da predstavlja prepreku naftom bogatoj kraljevini u njenim nastojanjima da reformiše ekonomiju zavisnu od energetike, budući da se berzanski debi kompanije “Saudi Aramco” smatra ključnim stubom u realizaciji reformskih projekata.

Najavljeno je da će državni energetski gigant na IPO ponuditi oko 5,0 procenata svoje imovine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!