Propisi

Odlukom suda obustavljeno istraživanje litijuma u valjevskom kraju

Iako litijum i bor u valjevskom kraju istražuje već šest godina, kanadska kompanija “Euro Litijum Balkan” taj posao će privremeno morati da obustavi, jer je valjevski Osnovni sud doneo meru o zabrani tih aktivnosti, usvajajući tako zahtev građana koji su pred Ministarstvom rudarstva pokrenuli postupak da se toj kompaniji ne produži dozvola za istraživanje litijuma na ovom području.

Narodni pokret “Marš s Kolubare” ranije je najavio da će se “borba protiv rudnika” voditi i institucionalno, a Sreten Đorđević, pravni zastupnik ovog pokreta i meštana, kaže da je “prva bitka dobijena”.

Pokret “Marš s Kolubare”, u kojem je više od 400 meštana valjevskih sela na potezu od Lukavca do Šušeoke, zatražio je od države da se zaustavi istraživanje litijuma i bora u njihovom kraju, ukazujući na rezultate analize vode koje je radio Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, a po kojima je voda u njihovih nekoliko bunara višestruko zagađena, prenosi Blic.

- Rezulatati analize Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju pokazali su da su količine bora u svim posmatranim uzorcima vode veće od 10 do 100 puta. Granične vrednosti ovog elementa u pijaćoj vodi po standardima EU su 1.500 mikrograma po litru, a u bunarskoj vodi Dragana Tadića u Šušeoki izmerena koncentracija bora iznosi 7.322 mikrograma. U uzorku vode uzete iz bare pored bušotine broj 22 u Lukavcu, koncentracija bora je 107.900 mikrograma po litru. Prema usvojenim standardima, voda u prirodi koja se klasira u vodu prve kategorije ne sme imati koncentraciju bora veću od 300 mikrograma, a voda najlošijeg kvaliteta, pete kategorije, ima koncentraciju ovog elementa preko 2.500 mikrograma po litru,pa se vode koje pripadaju ovoj klasi ne mogu se koristiti ni u jednu svrhu – stoji u izveštaju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalirgiju.

Inače, kompanija “Euro Litijum Balkan” je za područje “Valjevo-Mionica”, na kojem se nalaze ova sela, od Ministarstva rudarstva i energetike istražno pravo za litijum i bor dobila 2015. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!