Projekti

Održan jubilarni 10. Belgrade Youth Fair - najveći karijerni događaj u regionu i to sa rekordnom posećenošću!

Deseti po redu Belgrade Youth Fair održan je 18. i 19. aprila 2024. i okupio je gotovo 6000 mladih iz svih delova Srbije i najveće poslodavce u zemlji. Događaj je ove godine održan posle duže pauze u potpuno uživo formatu, sa velikom konferencijom i sajamskim delom u Cineplexx Ušće šoping centar. Događaj je uspešno povezao brojne kompanije sa mladima kroz razne aktivnosti kao što su veliki sajam praksi/poslova, simulacije razgovora za posao, profesionalno CV fotografisanje, brojna predavanja, radionice, CV klinika i kviz znanja o poslodavcima.

Youth Fair predstavlja najveći karijerni događaj i jedan je od najvećih projekata za mlade u regionu, koji je već godinama najznačajniji događaj karijernog tipa u ovom delu Evrope na kome svake godine učestvuje više hiljada studenata i diplomaca iz cele Srbije i regiona u želji da se upoznaju sa najboljim poslodavcima i učine pravi korak u svojoj karijeri.

Gotovo 6000 hiljada mladih su bili u prilici da dobiju korisne karijerne savete putem predstavljanja rada kompanija, direktnim kontaktom sa njihovim predstavnicima putem njihovih štandova, simulacija intervjua za posao, kao i kroz radionice, panel-diskusije i predavanja na konferencijskom delu događaja.

Poslodavci koji su ove godine učestvovali na događaju su bili: IKEA, Nestlé, NCR VOYIX, Banca Intesa, NCR ATLEOS, Japan Tobacco International, NELT, Bambi, Nescafé, Heineken, TPA Grupa, Lidl, PwC, Milšped, SBU centar, Brose, Generali osiguranje, Halkbank, UniCredit banka, Merkator S, AdmiralBet, MeiTa, Rapsody.

Za sve prisutne je bilo organizovano Profesionalno fotografisanje za CV by Nescafé 3u1 kako bi upotpunili svoje poslovne biografije, što je veliki broj mladih i iskoristilo. Takođe, svi učesnici su imali mogućnosti i da učestvuju u velikom kvizu znanja o poslodavcima, a najboljih 30 su dobili veliki poklon paket od kompanija učesnica.

Jako smo zahvalni svim našim partnerima, pre svega našem domaćinima Ušće Šoping Centru i Cineplexx-u, ali i zvaničnoj kafi događaja Nescafé 3u1 i zvaničnom piću događaja - Pepsi uz ceo portfolio od Knjaz Miloš.

Zaključci sa konferencije

Konferencijski deo sajma omogućio je mladim talentima da se povežu sa uspešnim pojedincima i kompanijama, i steknu nova teorijska saznanja i praktične veštine u sferama interesovanja. Izdvojili smo deo zaključaka sa ovogodišnjeg, jubilarnog 10. Youth Fair-a:

- Radoznalost i želja za učenjem se ogledaju i u 70-20-10 modelu koji smatra da je 70% učenje iz posla (učenje iz prakse; learning by doing), 20% je učenje od drugih, a 10% je učenje tokom treninga.

- Karijera može da ide i u horizontalnom i u vertikalnom pravcu. Svaka promena i napredak su praćeni zalaganjem i rezultat su osluškivanja sebe i sticanja svesti o sebi i tome šta je naš put.

- Svest o sebi je i bitna komponenta tranzicije u novu kompaniju, tim ili poziciju. Za tranziciju je bitno da: 1) znamo ko smo i imamo jasnu sliku o sebi; 2) shvatimo gde treba da budemo kako bismo mogli da mapiramo svoju tranziciju i njene elemente; 3) zajedno sa menadžerom napravimo akcioni plan o načinu sticanja kompetenci koje će nas dovesti do cilja.

- Karijera je maraton, a ne sprint. Bitno je da imamo dugoročne aspiracije kako bismo znali koje su nam veštine, iskustva i znanja potrebni kako bismo ih ostvarili.

- U redu je menjati ciljeve tokom svog karijernog puta, ali čovek ne treba dugo da luta. Takođe je u redu pogrešiti, ali čovek treba da uči iz svake svoje greške kako je ne bi ponovio.

- Svako treba da ima svest o tome da je sam odgovoran za razgovore koje želi da ima i treba da teži tome da ti razgovori budu konstuktivni.

- Liderstvo je bitan zanat odnosno nauka za koju je važno biti posvećen i istajan u primeni postojećih postulata.

- Mentorstvo nikada ne prestaje i potreba za mentorom se nikada ne završava, mada je izazovnije ljudima na seniornim pozicijama da pronađu pravog mentora. Za odnos mentora i mentija je bitno da postoji hemija.

- Svako od nas može biti mentor čak i u nekim svakodnevnim situacijama (na primer: savetovanje mlađih od sebe koji fakultet da upišu).

- Svi imamo predrasude i zato je izuzetno bitno da ih što pre postanemo svesni kako bismo mogli da sprečimo negativna ponašanja koja te prerasude mogu da izazovu.

- Interakcija među svim zaposlenima, nezavisno od senioriteta, treba da bude deo DNK svake kompanije i kulture koju neguje.

- Preporučena literatura za čitanje: “The First 90 Days”; “Winning From Within”.

Sledeće godine 11. Belgrade Youth Fair!

Jubilarni, 10. po redu Youth Fair je uspešno završen, a mi se vidimo sledeće godine, na još većem, 11. Belgrade Youth Fair-u!

Pozivamo vas da pratite @belgrade_youth_fair na Instagramu i ostanete u toku sa svim novim oglasima za poslove i prakse, kao i da pratite korisne savete i vesti iz sveta zapošljavanja.

Takođe, organizator vas ohrabruje da ako do sada niste svoj CV pošaljete na www.youthfair.rs koji će biti na raspolaganju poslodavcima do sledećeg BYF koji je već u pripremi za sledeću godinu.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!