Razvoj

OECD povećala prognozu globalnog privrednog rasta na 3,9 odsto

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) podigla je svoju projekciju privrednog rasta za ceo svet na 3,9 odsto 2018. i 2019. godine.

U svojoj prelaznoj ekonomskoj proceni OECD je, ipak, upozorila na "opasnost" od protekcionizma posle objave američkog predsednika Donalda Trampa da uvodi takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD. 

Svetski rast bi prema novoj proceni trebalo da bude viši za 0,2 procentna poena 2018. i za 0,3 procentna poena za 2019. godine u odnosu na prognozu objavljenu u novembru prošle godine.

"Mislimo da svetska privreda konačno izlazi iz ekonomske krize", rekao je vršilac družnosti glavnog ekonomiste OECD-a Alvaro Pereira.

On je rekao da je "rast stabilan ili se poboljšava u većini zemalja G20 i da se ekspanzija nastavlja". 

"Važno je izbeći eskalaciju trgovinskih tenzija", ocenio je Pereira u saopštenju i pozvao vlade da se "oslanjaju na kolektivna rešenja" za regulisanje preterane proizvodnje čelika, navodeći tako jedan ad hok forum OECD-a.

Ta organizacija je posebno optimistična prema privrednom rastu SAD i Francuske.

Fiskalna reforma u Americi jedan je od "ključnih faktora iza revizije rasta na više" na svetskom nivou, zajedno sa predviđenim povećanjem nemačkih javnih investicija.

U SAD fiskalne mere mogu da doprinesu između 0,5 i 0,75 dodatnih procentnih poena rastu BDP-a te zemlje u 2018. i 2019. godini, navodi OECD. 

U Francuskoj nedavne reforme dozvoljavaju "solidan" rast, ocenila je OECD, koj prognozira rast BDP-a od 1,8 odsto 2018 i od 1,7 odsto 2019. godine.

Organizacija je, međutim, izrazila zabrinutost popuštanja sa strukturnim reformama u velikim ekonomijama.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!