Energetika

Ograničene maloprodajne cene naftnih derivata

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 10. februara 2022. godine donela Uredbu o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata, koja će važiti 30 dana.

,,Razlog za donošenje ove Uredbe je kontinuirani rast cena naftnih derivata u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga. Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata. Stoga je cilj ove uredbe, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na tržištu u Republici Srbiji”, istakla je Matić.

Ona je dodala da je u cilju sprečavanja eventualnih nestašica na tržištu, Uredbom definisano da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju pomenute vrste goriva u količinama koje su manje od prosečnih za poslednjih godinu dana, kao i da su sličnu uredbu donele i pojedine zemlje u okruženju poput Hrvatske i Mađarske.

Prema ovoj uredbi, maksimalna maloprodajna cena EVRODIZELA je 179,00 dinara po litru, a EVRO PREMIJUM BMB 95 je 171,00 dinara po litru. Maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene ovom Uredbom i slobodno se formiraju na tržištu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!