Razvoj

Oko 30 odsto građana u svetu želi da kupi aparate sa veštačkom inteligencijom

Deset odsto potrošača u svetu već poseduje uređaje sa veštačkom inteligencijom (UI) kao što su roboti i automatizovani lični asistenti, na primer Amazon Echo ili Google Home, a 32 odsto potrošača planira da kupi takav uređaj s integrisanom tehnologijom UI, pokazuje PwCovo globalno istraživanje.

Istraživanje je obuhvatilo uvid u navike potrošača širom sveta u kojem su ocenjene kupovne navike, ponašanje i očekivanja 22.000 potrošača u 27 zemalja. Trgovci u maloprodaji pomno prate razvoj 'glasovne kupovine' u domaćinstvima. Međutim, trebaće još vremena pre nego što potrošači i trgovci prilagode svoje navike i ponude kako bi mogli u potpunosti iskoristiti novi kanal glasovne kupovine, navodi se u rezultatima istraživanja.

Za takve uređaje najviše zanimanja pokazuju potrošači zemalja u razvoju, uključujući Kinu, Vijetnam, Indoneziju i Tajland. Potražnja u razvijenim zemljama načelno je slabija. Verovatnost da će ispitani potrošači u Brazilu i Kini planirati kupovinu uređaja s vedštačkom inteligencijom (UI) dva puta je veća (59 odsto u slučaju brazilskih i 52 odsto kod kineskih potrošača) nego što je to slučaj s potrošačima u Americi (25 odsto), Ujedinjenom Kraljevstvu (24 dosto) ili Francuskoj (25 odsto).

Ispitanici u Italiji i Poljskoj, takođe su pokazali veliko zanimanje gde oko 40 odsto ispitanika planira kupovinu uređaja s UI. Segment stanovništva, koji je na svim tržištima najspremniji da usvoji uređaje s integriranom tehnologijom UI čine muškarci u dobu između 18 i 34 godine, koji su otvoreni za saradničku potrošnju, manje skloni za preduzimanje mera za smanjenje rizika na području internetske sigurnosti i prevara, a ujedno i manje cenovno osvešteni.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!