Obrazovanje i posao

Oko 500 kompanija spremno da se uključi u dualni model obrazovanja

Gotovo 500 kompanija u Srbiji podnelo je zahtev da se uključi u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj godini od čega su 35 procenata nove firme, one koje do sada nisu učestvovale u ovom vidu školovanja đaka kroz rad. Privreda je preko Privredne komore Srbije (PKS) podnela i 878 izjava o spremnosti poslodavaca za organizaciju učenja kroz rad, a ponuđena su mesta za 3.600 novih učenika.

U skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, PKS dostavila je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za školsku 2022/2023. godinu, a konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja doneće resorno ministarstvo objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem aprila 2022. godine, objašnjava Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra PKS za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike.
 
Komora je, već godinama unazad, prepoznata kao jedan od ključnih aktera u procesu dualnog obrazovanja, s obzirom da se nova metodologija upisa u srednje škole bazira na potrebama privrede. U tom smislu, zadatak PKS i regionalnih komora jeste da sagleda realne potrebe privrede i da zastupa njene interese u vezi sa upisom obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, dodaje Kovačević.

Za narednu školsku godinu za realizaciju po dualnom modelu biće spremno 67 dualnih obrazovnih profila od kojih je 14 novih među kojima su elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, turistički tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista, tehničar za bezbednost železničkih pruga i drugi.

Dualno obrazovanje je najzastupljenije u sektorima metalske i mašinske, posebno auto industrije, zatim prehrambene, tekstilne, drvne industrije, kao i građevinarstva, turizma i ugostiteljstva, trgovine i saobraćaja - logistika i špedicija, avio saobraćaj. Privreda najviše traži profile bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuvari i konobari. Traženi su i tehničari mehatronike, tehničari za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, kao i mehaničari motornih vozila.

Po dualnom modelu u Srbiji trenutno se obrazuje 8000 učenika u 150 srednjih škola i 700 kompanija.  Za ovaj vid školovanja prilagođena su 53 obrazovna profila (24 trogodišnja i 29 četvorogodišnjih), koja pokrivaju sve privredne sektore.

Benefiti dualnog obrazovanja za poslodavce su višestruki. Naime, poslodavci koji imaju učenike u dualnom obrazovanju neće imati potrebu da prilikom zapošljavanja novih radnika izdvajaju znatna sredstva za organizovanje dodatnih obuka ovih radnika, jer buduće zaposlene mogu odabrati među učenicima koji su učenjem kroz rad u njihovim objektima već stekli potrebna stručna znanja i veštine. Na taj način se smanjuju troškovi selekcije novih kadrova i skraćuje  se vreme uvođenja u posao novog radnika.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!