Društvo

Oko 80 odsto mladih informiše se putem društvenih mreža

Svake godine se udružuje 180 zemalja sveta kako bi podigle svest o opasnostima i izazovima korišćenja interneta, posebno za decu i mlade. Vlada Republike Srbije uzima svoje učešće u globalnom obeležavanju Dana bezbednog interneta, zajedno sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizacijom Propulsion i Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Milan Dobrijević, pomoćnik ministra prosvete, Aleksandar Jović, i direktorka UNICEF-a u Republici Srbiji, Dejana Kostadinova, svečano su otvorili konferenciju „Dan bezbednog interneta 2023. godine“, u Palati Srbija.

Podaci istraživanja programa Nova pismenost pokazuju da 81% mladih informiše putem društvenih mreža, dok je 55% dece uzrasta od 12 do 18 godina u nekom momentu doživelo neprijatnosti na internetu. Od početka rada, Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu stiglo je 6.304 prijave, od kojih se čak 548 prijava odnosi na vršnjačko nasilje putem interneta među đacima osnovnih škola. Kontakt centar održao je 532 prezentacije za decu i roditelje o bezbednosti dece na internetu u 201 osnovnoj školi i srednjoj školi u Srbiji.

„Svest o informacionoj bezbednosti mora da se razvija od najranijeg uzrasta, već sa prvim susretom i komunikacijom dece na internetu. Mi kao država možemo da se pohvalimo da smo relativno rano sazreli i shvatili koliko je važno da sa decom podelimo informacije koje uključuju sve prednosti i mane doba u kojem žive, a koje se prvenstveno odnose na pravilnu upotrebu interneta“, poručio je državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Milan Dobrijević.

On je istakao značaj Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji kontinuirano radi na poslovima edukacije i informisanja dece, roditelja i nastavnika o prednostima, rizicima i načinima bezbednog korišćenja interneta, kao i putem jedinstvenog mesta za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću dece na internetu i upućuje prijave nadležnim organima radi danjeg postupanja.

Nakon otvaranja, u sali Srbija održana su tri panela posvećena značajnim temama u oblastima vršnjačkog nasilja i govora mržnje na internetu, kao i uticaja interneta na mentalno zdravlje mladih. Uporedo, u sali Beograd za decu uzrasta od 10 do 13 godina organizovana je edukacija Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!