Marketing

Okončan UEPS konkurs: Prispelo oko 200 kvalitetnih radova

Na tradicionalni UEPS-ov  konkurs i ove godine prispelo je mnoštvo kvalitetnih radova domaćih marketinških, PR i medijskih poslenika, kao i samih oglašivača.

 

U sedamnaest kategorija raspoređeno je oko dvestotine projekata kroz koje je svoju kreativnost iskazala srpska oglašivačka industrija, spremna da, bez obzira na okolnosti,  odgovori izazovu aktuelnih tržišnih prilika.

Ako prijavljene radove posmatramo kao refleksiju ukupne godišnje produkcije, moglo bi se reći da je srpska advertajzing scena tokom godine bila vrlo dinamična.

U ukupnom broju prispelih radova, integrisane kampanje godinama ukazuju na stabilan trend  kompanija i brendova koji sistemski pristupaju komunikaciji sa tržištem koristeći miks raspoloživih komunikacionih alata i ulažu značajna sredstva u integrisane marketing komunikacije. Ove godine, među klijentima koji preferiraju usaglašavanje komunikacije sa zainteresovanim javnostima koristeći različite komunikacione kanale su najzastupljeniji proizvođači hrane i bezalkoholnih pića, a slede ih bankarsko-finansijski sektor i telekomunikacije.

Internet marketing čije je učešće u ukupnom broju prijavljenih radova prethodnih par godina raslo, ove godine se stabilizovao na petinu od ukupno prispelih radova - koliko je iznosilo i prošle godine. Struktura prijavljenih radova i predlagača pokazuje da se, bez obzira na vrstu delatnosti, ulaže u marketinško prisustvo na internetu. Tu su proizvođači bezalkoholnih napitaka, hrane, kozmetike, kao i bankari,  kulturne delatnosti i – javna uprava.

U kategoriji TV spota  unazad par godina raste broj prijavljenih radova, kao i u kategoriji OOH.

Slično je  i kategoriji Priznanje za društveno odgovorni i humanitarni projekat  u koju je prispelo desetina  ukupnih radova. U ovoj kategoriji godinama unazad raste broj projekata, što govori u prilog društvenoj odgovornosti i osvešćenosti kompanija.

Kategorija Creative Efficiency, kampanja ili komunikacioni element uz detaljne podatke o prodajnim rezultatima koje je kampanja dala, uvedena prošle godine, zabeležila je najveći skok – duplo više prijavljenih radova.

Najveći broj predlagača je očekivano iz redova marketinških agencija, ali ih ima i iz medija i oglašivača, što sve ukazuje na velika iskušenja pred koja će biti stavljen ovogodišnji žiri, sastavljen od kreativnih direktora, accounta i stratega. Ove godine značajan je broj onih koje prvi put apliciraju za godišnju UEPS-ovu nagradu.

 

Stana Šehalić

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!