Projekti

Onlajn konferencija "Uticaj koronavirusa na poljoprivrednu i prehrambenu industriju"

U Beogradu se održala četvrta onlajn konferencija u organizaciji Francusko-srpske privredne komore na temu „Uticaj koronavirusa na poljoprivrednu i prehrambenu industriju“.

Panelisti na ovoj konferenciji bili su : Veljko JOVANOVIĆ (Direktor poljoprivrednog sektora - Privredna komora Srbije), Miodrag JELIĆ (Generalni direktor – Lesaffre), Nenad RATKOV (Izvršni direktor - Sanders SH), Frédéric MOULIN (Generalni direktor – Axereal), Marie-Luce GHIB (Poljoprivredna savetnica za Rumuniju, Bugarsku i Srbiju – Francuska Ambasada u Bukureštu).

Učesnici su ukazali na probleme u logističkoj organizaciji u ovim sektorima na početku vanrednog stanja, te potvrdili da je stanje trenutno stabilizovano, da postoje proizvodi i rade lanci snabdevanja, pa potrošači ne moraju da stvaraju zalihe.

Veljko Jovanović, direktor poljoprivrednog sektora u Privrednoj komori Srbije, izjavio je da je novonastala situacija u prvom trenutku izazvala paniku, a da je najveći problem na početku krize predstavljala upravo logistika, a ne količina zaliha. Sa stabilizacijom situacije i ublažavanjem panike građanstva smanjila se i nabavka na veliko namirnica poput kvasca, brašna i drugih. Jovanović je dodao da je bitno da se u svim sektorima velike kompanije povežu sa malim i srednjim proizvođačima i da se mora misliti na ceo lanac kroz zajedničko delovanje. Pozdravio je koncept digitalne pijace koji se razvija i izjavio je da se potrošačke navike menjaju i da će digitalizacija u poljoprivrednom sektoru biti sve vidljivija nakon pandemije koronavirusa.

Miodrag Jelić, direktor kompanije Lesaffre, proizvođača kvasca, izjavio je da je potražnja za kvascem bila veoma velika na početku vanrednog stanja i da je logistika predstavljala najveću poteškoću. Uz pomoć države i ministarstva trgovine uspeli su da snabdeju tržište iz svog pogona u Budimpešti, ali i iz drugih proizvodnih pogona u Srbiji. U Bugarskoj je, po rečima Jelića, problem bio još veći nego u Srbiji jer je njihov distributivni centar u Turskoj, te je snabdevanje bilo još komplikovanije zbog situacije na granicama. Negativan efekat situacije po aktivnosti ove kompanije ogleda se u otežanom poslovanju manjih pekara, njihovih bitnih partnera, a kao lekciju koju smo naučili iz ove situacije vidi to da kompanije moraju da budu opreznije i spremnije na ovakve situacije u budućnosti kroz blagovremeno obezbeđivanje zaliha.

Frederic Moulin, direktor kompanije Axereal, izjavio je da je za kompaniju bila izazovna promena poslovanja i prelazak na onlajn obavljanje aktivnosti i da je izvoz bio otežan, pre svega u Bosnu i Hercegovinu i Italiju, ali da se situacija polako stabilizuje. Što se tiče trgovine semena, ona nija blokirana ovoga trenutka, ali je znatno količinski ograničena. Podvukao je takođe da trenutna situacija, kada su mnogobrojni sportski događaji i koncerti otkazani, a restorani zatvoreni, industrija piva i vina beleži znatne gubitke.

Nenad Ratkov, operativni direktor kompanije stočne hrane Sanders, potvrdio je da je bilo panike i među poljoprivrednicima i da je potražnja za stočnom hranom bila pojačana tokom marta meseca, da su zalihe stvarane, ali da se situacija sada normalizovala. Izjavio je da je proizvodnja stočne hrane i dodatka ishrani stabilna i da može da zadovolji potrebe tržišta. Ratkov je podvukao važnost ulaganja u nove pristupe u poljoprivrednoj proizvodnji, načine promovisanja proizvoda, edukaciju i efikasnije poslovanje.

Marie-Luce Ghib, Poljoprivredna savetnica za Rumuniju, Bugarsku & Srbiju pri Ambasadi Francuske u Bukureštu izjavila je da su zemlje različito reagovale na novonastalu situaciju, neke su smanjile trgovinu, neke privremeno zabranile izvoz, ali i da je jako bitno da se panika kontroliše i da međunarodno tržište bude stabilno. Kroz otvorenu saradnju sa institucionalnim partnerima, poput uprave carina i ministarstava za trgovinu i transport država regiona, zemlje se moraju boriti za lakše razmene poljoprivrednih proizvoda. Ghib je izjavila da je isto tako jako bitno boriti se protiv lažnih vesti i nepouzdanih izvora informacija.

Moderator je bila Sanja Ivanić, generalna direktorka Francusko-srpske privredne komore, koja je podsetila da komora stoji na raspolaganju svim svojim članicama i partnerima u rešavanju bilo kakvih poteškoća tokom poslovanja u ovim kriznim vremenima. Ona je najavila i predstojeću regionalnu konferenciju na temu transporta i logistike u organizaciji CCIFS u četvrtak 23. aprila.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!