Energetika

OPEC možda neće povećati proizvodnju nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) mogla bi da otkaže ranije dogovoreno povećanje proizvodnje nafte.

Članice OPEK-a i njeni saveznici razgovaraće o tome sledeće nedelje.

Nakon izvesnih neslaganja, grupa nazvana OPEC+ dogovorila se u julu da svakog meseca, počev od avgusta, povećava proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno, jer su tadašnja tržišna kretanja ukazivala na rast globalne potražnje. Prema tom dogovoru, postepeno povećavanje pumpanja bi se sprovodilo do septembra 2022, do kada bi, kako je procenjeno, proizvodnja nafte trebalo da se vrati na nivo pre kovida 19.

Američka administracija je ovog meseca zatražila od OPEC-a i saveznika da dodatno pojačaju proizvodnju kako bi se obuzdao rast cena benzina i nestašice u SAD.  Ocenjujući aktuelni plan te grupacije o povećanju proizvodnje kao nedovoljan.

Vašington je kategoričan u stavu da rastuće cene motornih goriva predstavljaju pretnju globalnom ekonomskom oporavku, prenosi RTV.

Kuvajtski ministar nafte kaže, međutim, da su mišljenja članica OPEC+ po tom pitanju različita.

Ranije ovog meseca, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila je svoje prognoze o globalnoj potraži za naftom u 2021. godini, navodeći kao razlog brzo širenje delta varijante koronavirusa i njen uticaj na svetsku ekonomiju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!