Društvo

Osam žrtava terorističkog napada u Njujorku

Osam osoba je ubijeno, a 11 je povređeno kada je napadač u Njujorku uleteo kamionom među prolaznike, javlja Si-En-En. Napadač je ranjen i nalazi se u bolnici. Federalne vlasti tretiraju napad kao teroristički.

Incident se dogodio na Menhetnu, nekoliko blokova od spomenika žrtvama terorističkog napada na Svetski trgovinski centar. Povređeno je 15 ljudi, kada je napadač kamionom uleteo na popularnu biciklističku stazu i gazio pešake i bicikliste. Nastavio je da se kreće stazom dok nije udario u školski autobus.

Posle udara u školski autobus, napadač nije pokušao da pobegne, već je ostao na licu mesta mašući lažnim pištoljima. Bezbezbednosni eksperti tumače to kao želju da bude ubijen i tako postane mučenik.

Komesar njujorške policije je naveo da je napadač 29-godišnji muškarac i da je bio naoružan lažnim pištoljima, a očevici navode da je napadač vikao "Alah ekber" pre nego što ga je policija ranila.

Napadač je indentifikovan kao Sajfulo Saipov. U SAD je došao iz Uzbekistana 2010. godine na osnovu Zelene karte koju je dobio na takozvanoj državnoj lutriji Sjedinjenih Država za dobijanje stalnog boravka. Od tada je živeo u Sinsinatiju u državi Ohajo, Tampi u Floridi i od nedavno u Nju Džerziju gde je juče iznajmio kamion kojim je počinio zločin. 

Njujork tajms prenosi da FBI tretira slučaj kao teroristički. Tokom pretrage policija je pronašla poruku u kojoj Saipov ukazuje da svoj čin radi u ime takozvane Islamske države. 

Nakon napada u Njujorku, američki predsednik rekao je da je naložio još oštriju "strogu proveru" putnika koji ulaze u SAD.

"Naložio sam Ministarstvu unutrašnje bezbednosti da pojača već strog program provere. Biti politički korektan je u redu, ali u ovom slučaju nije", napisao je Tramp na Tviteru.

On je, takođe, upozorio da se ne sme dozvoliti povratak Islamske države u SAD.

Prošle nedelje su globalne avio-kompanije počele da sprovode bezbednosne intervjue sa putnicima koji žele da uđu u SAD, ispitujući ih pre nego što se prijave na let.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!