Društvo

Osnaživanje generacija koje ulaze u digitalni svet

Kompanija A1 obezbeđuje podršku u oblasti digitalne edukacije za 15 osnovnih škola i preko 15 ustanova za smeštaj starijih osoba.

Početak školske godine je povod da najmlađi počnu sa novim životnim navikama i nauče nove veštine, a to važi i za generaciju baka i deka, sa kojima provode najviše slobodnog vremena. A1 Srbija od ove jeseni do kraja godine organizovaće besplatne edukativne radionice za 15 osnovnih škola, a u saradnji sa partnerima obezbediće internet pristup i mobilne uređaje, kao i edukaciju u preko 15 ustanova za smeštaj starijih osoba, koje su u sistemu socijalne zaštite.

Digitalna era donela je sa sobom mnoge promene, pa je za decu, ali i starije, podjednako važno da nauče kako da se snađu i budu bezbedni u digitalnom svetu. Interaktivne radionice koje će obeležiti početak školske godine vodiće Ana Mirković, psiholog, jedan od osnivača Instituta za digitalne komunikacije i ekspert u obrazovanju u oblasti digitalnih komunikacija. Osim edukacije dece, edukacije će biti usmerene na osnaživanje roditelja, prosvetnih radnika i pedagoga, kao i motivaciju da konstruktivnije razgovaraju sa decom o različitim temama koje spadaju u domen digitalne pismenosti.

Neke od ključnih tema biće izazovi na društvenim mrežama, prevare u digitalnom prostoru, privatnost i digitalno nasilje, vreme provedeno na internetu. Razgovaraće se o tome kako deca konzumiraju informacije na internetu, kako razlikuju dobru od loše namere, pravu informaciju od dezinformacije. Odgovori na ova i druga pitanja obezbediće siguran i slobodniji pristup tehnologijama, ali i veće poverenje i međusobno razumevanje dece i roditelja.

Ovaj program pažnju će posvetiti i starijim osobama koje često nemaju odgovarajuću podršku okruženja u korišćenju računara i pametnih telefona. U želji da osnaži i stariju populaciju da kroči sigurno u digitalni svet A1 Srbija, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) organizovaće digitalnu edukaciju za najstarije sugrađane i zaposlene koji se nalaze u preko 15 ustanova za smeštaj starijih osoba. Kompanija A1 Srbija će u okviru sprovođenja aktivnosti donirati internet pristup i mobilne uređaje poput telefona i tableta, sa neograničenom internet tarifom, dok će UNFPA učestovati u pružanju savetodavne pomoći starijim osobama.  

Za dobar start, A1 je ove jeseni osim znanja o novim tehonologijama obezbedio i pakete za juniorsku i seniorsku digitalnu avanturu: Start tarifu uz Junior dodatak koja obuhvata neograničen čet za Messenger, Whatsapp i Viber, 2.5MB interneta i 400 min/SMS. Za starije je tu Start tarifa sa Senior dodatkom, koja uključuje sa neograničene minute u mreži i neogrančen Viber, uz 500MB interneta i 400 min/SMS.

Kvalitet mreže i atraktivne ponude svakako su jedan od razloga što je prema zvaničnom izveštaju RATEL*-a A1 mreža u koju već drugu godinu za redom prelazi najveći broj korisnika mobilne telefonije u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!