Projekti

Osnivanje Saveta evropskih poslovnih udruženja i komora u Srbiji

Evropska poslovna udruženja i bilateralne komore koje zastupaju interese kompanija sa evropskim kapitalom u Srbiji udružile su u cilju osnivanja Saveta evropskih poslovnih udruženja i komora u Srbiji. Potpisan je Memorandum o osnivanju, označavajući početak nove ere saradnje i sinergije evropskog poslovnog sektora u Srbiji. Novoosnovano telo će u svom budućem radu definisati zajedničke interese i biti platforma za sve buduće inicijative i aktivnosti.

Potpisivanje je obavljeno u prisustvu evropskog komesara za proširenje, g. Olivera Varheljija koji je, zajedno sa ambasadorima iz zemalja udruženja potpisnika, pozdravio ovu inicijativu i podvukao značaj jačanja „Tima Evropa“ i zastupanja zajedničkih ekonomskih interesa.

Glavni cilj CEBAC-a – Saveta evropskih poslovnih udruženja i komora jeste dalji razvoj i unapređenje pravnog, institucionalnog i konkurentnog poslovnog okvira za uspešno poslovanje svih kompanija koje deluju u Srbiji, kako onih sa međunarodnim, tako i sa lokalnim kapitalom.

Pored toga, Savet će nastojati da dodatno poboljša trgovinske odnose između zemalja sa evropskog kontinenta i Srbije. U tom kontekstu, trgovina nikako ne bi trebalo da bude jednosmerna; zbog toga naše poslovna udruženja i komore rade na unapređenju u oba pravca: ka Srbiji i iz Srbije.

Procenjuje se da u Srbiji posluje više od 5.000 kompanija sa evropskim kapitalom koje su stvorile preko 200.000 radnih mesta u ovoj zemlji. Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, evropske zemlje su najvažniji trgovinski partneri Srbije – kako pri uvozu, tako i pri izvozu.

Savet će predano raditi na zagovaranju i podsticanju implementacije strategija koje će ojačati saradnju između Srbije i ostalih evropskih tržišta, osnažujući time regionalnu ekonomsku stabilnost i rast.

Memorandum o osnivanju Saveta potpisale su sledeće organizacije: Belgijsko-srpska poslovna asocijacija, Konfindustria Srbija, Hrvatski poslovni klub, Francusko-srpska privredna komora, Britansko-srpska privredna komora, Helensko privredno udruženje Srbije, Komora italijansko-srpskih privrednika, Holandsko-srpsko poslovno udruženje, Poljsko-srpska privredna komora, Nemačko-srpska privredna komora, Nordijska poslovna alijansa, Slovenački poslovni klub, Švajcarsko-srpska trgovinska komora.

Evropski savet poslovnih udruženja i komora u Srbiji primenjuje izrazito inkluzivan pristup, što je potvrđeno potpisivanjem Memoranduma danas. Trenutno broji 13 članova, ali je otvoren za prijem novih stranih ili bilateralnih organizacija koje zastupaju interese evropskog poslovanja u Srbiji. Savet nudi različite oblike članstva, uključujući i pridruženo i počasno članstvo i ovom prilikom poziva sve strane i bilateralne organizacije da se pridruže radu našeg Saveta, čime će doprineti poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji za sve privredne subjekte, bilo da su strani, bilateralni ili domaći.

Tokom večeri biće organizovan prvi događaj pod nazivom European Networking Coctail koji će okupiti kompanije članice evropskih poslovnih udruženja i bilateralnih komora.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!