Projekti

Osnovana Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope - SESA

Stručnjaci za satelite, telekomunikacije i raketnu tehniku iz Srbije, članovi Komiteta za razvoj svemirskog programa (CSPD), zahvaljujući razumevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association - ITCA) zajedno s kolegama iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije do kraja godine lansiraće u svemir zajednički SESA satelit.

Višegodišnja regionalna težnja za udruživanjem konačno je realizovana 27. juna osnivanjem SESA – South-East European Space Association (Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope) - koja je 1. jula već imala prvi radni zajednički sastanak, a 10. jula definisala i zajedničku strategiju delovanja i počela s njenom realizacijome.

Ovo udruženje čine Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Mostara, Montenegro space Research iz Podgorice, Adriatic Aerospace Association iz Zagreba i Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja, kao i istaknuti pojedinci iz navedenih zemalja. Cilj je, kažu razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u čitavom regionu, za opšte dobro, prenosi Dnevnik.

Do sada su sve države-članice radile samostalno, ali su shvatili da zajedno mogu da postignu više i brže, kako bi građani regiona što pre osetili benefite saradnje i upotrebe svemirske tehnologije.

Satelit, koji će biti lansiran nosiće logo SESA, a sve organizacije aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka pojedinačno počela. Sa srpske strane, najvažniji projekat je onaj vezan za satelitski monitoring površinskih voda u svetu i strateško partnerstvo s Indijom i Roskosmosom, dok hrvatska organizacija ima blisku saradnju s evropskom svemirskom agencijom ESA, kao i s Kineskom nacinalnom svemirskom administracijom. Crnogorska organizacija sarađuje sa stručnjacima iz ove oblasti iz Velike Britanije. CERIT sa Turskom, dok je makedonska NAVIA visoko pozicionirana u razvoju tehnologije za dronove. Mnogi od članova iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije imaju dugotrajne naučne i lične kontakte s istaknutim članovima svetske svemirske naučne i praktičarske zajednice i te veze pomoći će novouspostavljenoj administraciji Jugoistočne Evrope da brže i lakše korakne u svemir.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!