Projekti

Otvorena Francuska nedelja - Preko 400 zvanica na dočeku mladog francuskog vina Novi Božole

U Beogradu je otvorena Francuska nedelja, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore. Ova manifestacija, koja se održava od 20. do 27. novembra sedmu godinu zaredom, a ove godine je od posebnog značaja jer je u godini kada slavimo prvu decenije postojanja naše Komore.

Cilj Francuske nedelje je promocija istorijskih, kulturnih i poslovnih veza između Francuske i Srbije, a period njenog održavanja vezuje se za široko popularan običaj u Francuskoj - doček mladog francuskog vina Novi Božole.

Francuska nedelja otvorena je sinoć svečanim dočekom Božolea na kojem je učestvovalo preko 400 zvanica, diplomata, direktora francuskih i srpskih preduzeća, poznatih privrednika i javnih ličnosti. Ispred Ambasade Francuske, goste je pozdravio Ambasador Francuske u Srbiji, gospodin Žan-Luj Falkoni (Jean-Louis Falconi), koji je pohvalio rad Francusko-srpske privredne komore i izjavio da su poslovne zajednice motor francusko-srpskih odnosa i da su naši odnosi dodatno ojačani nedavnom prijateljskom posetom predsednika Makrona. Zvanicama se obratio i predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragoljub Damljanović najavivši program Francuske nedelje. On je istakao je da je ova godina posebno važna, jer slavimo jubilej 10 godina i jer je u julu ove godine poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona doprinela tome da francusko-srpski odnosi budu još jači i dinamičniji. Dobrodošlicu i lep provod zvanicama je poželela i direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić.

Novi Božole (Beaujolais nouveau) je mlado francusko vino koje se konzumira odmah nakon fermentisanja. Širom Francuske se trećeg četvrtka u novembru dočekuje Novi Božole u restoranima, kafićima, uz muziku i festivalsku atmosferu. Francusko-srpska privredna komora je unazad već sedam godina taj običaj prenela u Srbiju, proslavljajući ga sa partnerima i zvanicama Komore. Organizaciju Francuske nedelje ove godine su podržale najveće francuske kompanije koje već godinama posluju u Srbiji: Schneider Electric, Atos, Crédit
Agricole, Suez, Renault, Lesaffre, Smart Point, Airbus i Adria Media Group.

Pored dočeka mladog francuskog vina, za zvanice Komore je istom prilikom organizovana i degustacija francuskih sireva i delikatesa, na kome su razna preduzeća na posebnim štandovima izložile svoje proizvode i organizovale promocije, aktivnosti i gostima uručile poklone. Na ovom mini vašaru su se predstavili. Pored toga, na večeri, koja se održala u klubu „Promenada“, sa svojim proizvodima su učestvovala i čuvena francuska preduzeća Mlekoprodukt (Savencia fromage & dairy) i Somboled (Lactalis).

I ove godine je Francusko-srpska privredna komora pripremila bogat i sadržajan program. Na internet sajtu www.francuskanedelja.rs se tokom ovih sedam dana održava Onlajn sajam zapošljavanja, na kojem učestvuje oko dvadeset kompanija. Sajam je namenjen svim osobama koje traže posao, a prevashodno onima univerzitetskog obrazovanja, sa znanjem stranih jezika, ali i drugim kompetencijama. Posetioci ove onlajn platforme moći će iz udobnosti svog doma da posete virtuelne štandove kompanija učesnica, da apliciraju za slobodna radna mesta i četuju sa predstavnicima ljudskih resursa. Ove godine će sajam sadržati i ponudu praksi raznih kompanija. Da podsetimo sajam traje od 20. do 27. novembra na stranici www.francuskanedelja.rs.

Prekosutra, 23. novembra, na platou ispred šoping centra Rajićeva u Knez Mihailovoj ulici, sa početkom u 10h pa sve do 20h, održaće se French Lifestyle Fair- BONJOUR FRANCE sajam, na kome će se predstaviti izlagači iz različitih sektora, a sve njih objedinjuje jedna stvar- francuski način života. Kada pomislimo na Francusku, prvo na šta većina nas pomisli je - parfemi, dobro vino, sirevi, i visoka moda.

Ovaj sajam nastao je iz želje da se javnosti predstavi dinamična i savremena Francuske i ima za cilj da prikaže francusku umetnost življenja i uključuje predstavljanje francuskih brendova i proizvoda inspirisanih Francuskom u različitim oblastima kao što su moda, kozmetika, dekoracija, gastronomija, usluge… Sa tim u vezi Decathlon, Mastertime, Yves Rocher, L’Occitane, Renault, Air France, samo su neki od izlagača koji će predstaviti svoje usluge.

Kao i uvek, pratimo sve inovacije u tehnologiji : u sklopu Francuske nedelje, u ponedeljak 25. novembra ove godine, CCIFS u saradnji sa francuskom ambasadom organizuje konferenciju pod nazivom Innovating mobility by Airbus. Konferencija, koja će se održati u Francuskoj ambasadi, otvorena od strane ambasadora, ima za cilj da predstavi francusku ekspertizu u sektoru mobilnosti kroz najsavremenije projekte kompanija koje će o tome govoriti.

25. novembra će se održati i edukativni kamp za studente tehničkih fakulteta pod nazivom Skills lab by Schneider Electric, u saradnji sa našim pokroviteljem kompanijom Schneider Electric. Studenti će imati priliku da obiđu ovu poznatu kompaniju, ali i kompanije Atos i Suez, i otkriju kako posluju velike korporacije, dobiju praktične savete od stručnjaka, kao i konkretne primere za unapređivanje određenih procesa ili mehanizama.

U utorak, 26. novembra, Francusko-srpska privredna komora priprema pekarsku radionicu za članove i partnere Francusko-srpske privredne komore koju će kompanija Lesaffre podržati i koja će se održati u njihovom pekarskom centru. Za ljubitelje francuskih pekarskih proizvoda i one koje žele da nauče nešto više o tome kako da naprave baget ili kroasan na francuski način, ova radionica je savršena prilika.

Francusko-srpska privredna komora osnovana je 2005. godine sa ciljem da se okupi francusko-srpska poslovna zajednica i unapredi bilateralna saradnja dve zemlje. Članica je Unije francuskih privrednih komora u inostranstvu., a danas okuplja preko 130 kompanija i preduzeća u Srbiji, među kojima su Atos, Lafarge, L’Oreal, Michelin (Tygar Tyres), Le Bélier, Sanofi, Sladara Soufflet, Schneider Electric,Veolia, banke Crédit Agricole i OTP, Vinci Airports – Belgrade Airport, Renault, Total, Mecafor, Xpro itd. 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!