Društvo

Otvorena izložba „S obramicom niz put“ u Etnografskom muzeju povodom 120 godina rada ove institucije

Izložbom „S obramicom niz put“ u Etnografskom muzeju ova institucija obeležava 120 godina samostalnog rada.

„Bogatstvo od više od 52.000 predmeta svrstanih u 32 zbirke Etnografskog muzeja, pokazatelj je raznovrsnosti našeg kulturnog nasleđa. Kroz nakit, posuđe, dečje igračke ili narodne nošnje sa etničkih prostora srpskog naroda, da pomenem samo neke od zbirki, možemo da sagledamo kakav je bio život naših predaka pre dva ili tri veka i kako su se menjale njihove životne navike“, istakla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Obramice, koje su tema izložbe, danas u upotrebi srećemo samo izuzetno, u ruralnim krajevima, rekla je Gojković i ocenila da kao i većina predmeta koji su bili neizostavni deo svakog domaćinstva, a izrađeni su od prirodnih materijala, i obramice imaju ugrađenu estetsku vrednost.  

 

„Bogatstvo i raznolikost našeg kulturnog nasleđa može se sagledati i na primeru teme ove izložbe. One su prisutne na svim kulturnim prostorima na kojima je živeo naš narod, ali su različito izrađivane, u skladu sa prirodnim okruženjem i konfiguracijom terena“, rekla je Gojković i podsetila da je najznačajnija kolekcija obramica u našoj zemlji smeštena upravo u Etnografskom muzeju, a druga po značaju nalazi se u Muzeju Vojvodine.

Gojković je napomenula da dajući ideju za osnivanje muzeja istorijsko-etnografske orjentacije, veliki Stojan Novaković postavio je temelje kuće koja će kroz istraživački rad, sakupljanje i dokumentovanje materijala prikazati raznolikost kulture našeg naroda, na svim prostorima na kojima živimo.

„Poznato je da smo i kao narod i kao država imali bogatu i burnu istoriju. Nesumnjivo da je i to doprinelo da ovo bude područje sa izuzetno bogatim etnonasleđem. Iz Srbije su na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa do sada upisani Kolo, Porodična slava i Pevanje uz gusle. Predat je zahtev za nominaciju Šljivovice, a u pripremi su i druge nominacije, u skladu sa dinamikom koju propisuje Unesko“, naglasila je Gojković.

Dr Radenku Ljubinkoviću je na izložbi autora Marka Stojanovića, muzejskog savetnika Etnografskog muzeja, svečano dodeljena nagrada „Borivoje Drobnjaković“ za životno delo.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!