Društvo

Otvorena izložba „Život - San - Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma”

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu „Život - San - Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma” u Galeriji Matice sprske i istakla da ova postavka, pored velike važnosti koju ima kao kulturni događaj, predstavlja uvod u jedan od najznačajnijih projekata u oblasti kulture u našoj zemlji u narednoj godini, a to je „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“.

“Pred nama su dela koja verno prikazuju bliskost evropskog i srpskog simbolizma. Tu neraskidivu vezu jača činjenica da su ovi radovi izloženi u gradu koji vekovima unazad uspešno promoviše evropske vrednosti, živi kroz njih, i koji je s punim pravom poneo prestižnu titulu prestonice kulture evropskog kontinenta“, podvukla je Gojković.

Putevi naše umetnosti, a posebno slikarstva, u prošlosti su se često ukrštali sa vodećim umetničkim tokovima i pravcima, rekla je Gojković i dodala da je taj spoj donosio dobrobit i našoj i ukupnoj evropskoj i svetskoj kulturi. „Kao i sa drugim pravcima koji su obeležili globalnu umetničku scenu u prethodna dva veka, takav je slučaj i sa simbolizmom“, rekla je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja je naglasila da je u savremenom dobu izuzetno važno da svo kulturno blago naše zemlje, a naročito ono najvrednije, predstavimo na pravi način, i što brojnijoj publici.

 

„Ministarstvo kulture i informisanja pružilo je punu podršku ovom projektu, koji promoviše naše kulturno nasleđe i čini ga vidljivijim na nacionalnom i međunarodnom nivou. Uspehu ove izložbe bitno doprinosi partnerstvo brojnih ustanova kulture iz zemlje i inostranstva. Narodni muzej Srbije i Galerija Matice srpske prepoznali su važnost zajedničkog istupanja u prezentovanju nacionalne umetnosti“, napomenula je Gojković.

„Preplitanjem kolekcija i veštim korišćenjem znanja stručnjaka, uspeli su da zajedno sa delima iz drugih domaćih i evropskih muzeja sklope obuhvatnu sliku o jednom trenutku nacionalne kulturne istorije i jednom stilskom pravcu u likovnoj umetnosti“, ocenila je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je istakla da je izložba „Život - San - Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma” najava za ono što u 2022. godini očekuje Grad Novi Sad i čitavu Srbiju u sferi kulture. „Kao i naziv umetničkog pravca kome je posvećena, ona simbolički označava početak projekta koji će nesumnjivo doneti veliku korist čitavoj našoj kulturnoj sceni i iznova pokazati koliko je Evropa prisutna u Srbiji, i obrnuto“, zaključila je ministarka.

Na izložbi, koja će trajati do 31. januara 2022, predstavljena su 77 eksponata domaćih i evropskih umetnika iz 17 muzejskih kolekcija iz Srbije, Hrvatske i Austrije, a među njima se nalaze dela Nadežde Petrović, Vlaha Bukovca, Ivana Meštrovića, Leona Koena, Franca Štuka Đorđe Krstić, Paja Jovanović i drugih.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!