Berza

Pale cene nafte

Cene nafte pale su za više od šest dolara nakon zahteva američkog predsednika Džozefa Bajdena da se ublaži rast cene goriva.

Pri čemu se od najvećih energetskih firmi očekuje da olakšaju situaciju za vozače u periodu letnje potrošnje.

Fjučersi za teksašku WTI naftu na jutarnjem trgovanju prodavani su po 5,98 dolara nižoj ceni, odnosno za 103,54 dolara po barelu. Slično tome, cena brent sirove nafte pala je za 5,67 dolara, na 108,98 dolara po barelu, prenosi B92.

Kako se Sjedinjene Američke Države, jedan od najvećih potrošača nafte na svetu, bore sa sve višim cenama benzina i rastućom inflacijom, očekuje se da će Džo Bajden pozvati na privremeno ukidanje federalne takse na benzin od 18,4 centa po galonu, izjavio je neimenovani izvor.

Predstavnici iz sedam naftnih kompanija sastaće se sa Bajdenom, kako bi razgovarali o smanjenju cena goriva u trenutku kada imaju rekordne profite.

Kako pokazuju podaci vlade, kapaciteti rafinerija u SAD u 2021. godini zabeležili su pad drugu godinu zaredom, jer su zatvaranja postrojenja dovela do smanjenja proizvodnje benzina i dizela.

Zvanični podaci pokazuju da su prošle godine kapaciteti bili niži za 125.790 barela dnevno, što je dodatak na pad od 800.000 barela dnevno, koliko je zabeleženo u 2020.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!