Berza

Pandemija donela profit tehnološkim kompanijama

Nivo profita koji je pandemija donela najvećim tehnološkim kompanijama iznenadila je u zadnjem kvartalu čak i revnosne stručnjake.

Apple, Microsoft, Alphabet (vlasnik kompanije Google) objavili su ukupnu zaradu od 56,8 milijardi dolara, što je zamalo pa dvostruko više nego godinu ranije odnosno 30 odsto više nego što su predvideli analitičari Vol strita.

Te kompanije nisu samo pokazale da su otporne na krizu izazvanu pandemijom nego beleže snažni rast potražnje za njihovim digitalnim uslugama ili napravama

Stručnjaci sada očekuju da će trend rasta digitalnog oglašavanja ostati i nakon pandemije jer se oglašivači utrkuju za publiku koja se okreće digitalnim uslugama.

Konsenzus analitičara Vol Strita bio je da će Apple zaraditi 73,3 milijarde, a zaradio je 81,4 milijarde.

Prognozirala mu se dobit od 16,2 milijarde, a ostvareno je 21,7 milijardi dolara. Na sličan način analitičari su potcenili prihode Microsoft-a za 4 milijarde dolara, a profit za milijardu.

Kod Alphabeta očekivali su se ukupni prihodi od 56,1 milijardu, a dosegli su 61,88 milijardi dolara. Pri tome su uspeli da nadmaše očekivani profit od 13,07 milijardi dolara za više od pet milijardi.

Ukupno su te tri kompanije imale 189 milijardi prihoda ili 39 odsto više nego u istom razdoblju lane. I čak 15 milijardi više nego što je očekivao Vol Strit. Čudo od poslovnog rezultata.

No, sve bolji poslovni rezultati ionako supermoćnih haj tek kompanija trenutno su obnovili javnu raspravu trebaju li da postavite čvršće i jasnije limite njihovog uticaja.

Analitičari upozoravaju kako haj tek kompanije počinju da dominiraju trgovinom, zabavom, industrijom vesti, organizacijom posla pa i samim radom…, ali donose celi niz usluga koje počinju da se integrišu kao sastavni deo svakodnevnog života.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!