Digitalni marketing

Papua Nova Gvineja zabranila Fejsbuk na mesec dana

Ostrvska država namerava da ukloni lažne profile, a možda i da osnuje sopstvenu mrežu.

Fesbuk će biti zabranjen na Papui Novoj Gvineji na mesec dana, dok vlasti ne identifikuju vlasnike lažnih profila i ne razmotre uticaj ove društvene mreže na društvo, prenosi BBC.

Ministar komunikacija Sem Bejzil je rekao da će pronaći one, koji šire pornografiju i lažne informacije. Sem toga je nagovestio mogućnost uspostavljanja nacionalne društvene mreže.

Fejsbuk se našao pod lupom nakon skandala sa Kembridž Analitikom i zbog načina na koji je pokušao da spreči širenje govora mržnje i lažnih vesti. Uspon "lažnih vesti" je postao ozbiljan problem za globalne tehnološke gigante. Našli su se na udaru kritika što su dozvolile da postanu platforma za njihovo širenje.

Iako svega desetak odsto stanovnika Papue Nove Gvineje ima pristup internetu, država intenzivno radi na regulisanju internet usluga. Sada će vlada iskoristiti jednomesečnu zabranu da analizira kako se Fejsbuk koristi i goni korisnike koji su prekršili Zakon o visokotehnološkom kriminalu iz 2016. godine.

"Sada istražujemo mogućnost da osnujemo novu društvenu mrežu za naše građane na kojoj neće biti lažnih profila. Ako zatreba, zatražićemo od naših stručnjaka da razviju mrežu koja će biti prilagođena potrebama naših građana i putem koje ćemo saobraćati i sa svetom", rekao je ministar Bejzil.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!