Društvo

Pentagon: SAD ima spremne vojne opcije protiv Severne Koreje

Šef Pentagona Džejms Matis je izjavio da SAD imaju brojne vojne opcije protiv Severne Koreje, od kojih mnoge ne bi ugrozile Južnu Koreju.

"Postoji mnogo vojnih opcija koje možemo da primenimo, zajedno sa našim saveznicima, u cilju odbrane saveznika i naših interesa", rekao je Matis novinarima u Vašingtonu.

Na pitanje da li te opcije uključuju i one koje ne bi dovele u opasnost Seul, Matis je odgovorio da uključuju. Matis je odgovorio i na pitanje novinara zašto ni SAD niti japanska vojska nisu probale da obore balističku raketu koju je u petak lansirala Severna Koreja u pravcu Japana.

"Zbog činjenice da ti projektili predstavljaju pretnju, bilo američkoj teritoriju Guam ili, očigledno Japanu, japanskoj teritoriji, naš odgvor bi bio drugačiji", rekao je šef Pentagona.

Pjongjang je tokom leta izveo šestu nuklearnu probu i lansirao nekoliko interkontinentalnih projektila, prkoseći rezolucijama UN. Osma serija sankcija UN protiv Pjongjanga usvojena je 11. septembra.

SAD su najavile da će iskoristiti Generalnu skupštinu UN koja zaseda ove nedelje u Njujorku da zatraže punu primenu međunarodnih sankcija protiv Severne Koreje.

 

Izvor: N1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!