Društvo

Pentagon sprema opcije za Severnu Koreju

Pentagon će američkom predsedniku Donaldu Trampu predstaviti sve opcije kojima može rešiti problem s Pjongjangom.

Pentagon će američkom predsedniku Donaldu Trampu predstaviti sve opcije kojima može rešiti problem sa Severnom Korejom ako ona nastavi s provokacijama, izjavio je glasnogovornik Pentagona Robert Mening, dok neimenovani zvaničnik tvrdi da Vašington ne želi smenu režima u Severnoj Koreji.

"Ako Severna Koreja ne prestane s provokacijama, mi ćemo se pobrinuti da pružimo opcije predsedniku, kako bi rešio problem s Pjongjangom", rekao je Mening.

Pentagon je to saopštio nakon što je severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong-ho rekao da je Tramp "objavio rat" njegovoj zemlji i da Pjongjang zadržava pravo da preduzme protivmere, uključujući obaranje američkih strateških bombardera, čak i ako se ne nalaze u vazdušnom prostoru Severne Koreje.

Trampova administracija ne zastupa smenu režima u Severnoj Koreji, javila je američka novinska agencija AP, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika. Američki predsednik ranije je izjavio da korejski lider Kim Jong-un "neće još zadugo biti tu". Visoki američki zvaničnik nakon toga je rekao da američka politika nije smena režima.

On je kazao da nije ovlašćen da govori o tome i dao je izjavu pod uslovom anonimnosti. Verbalni rat između SAD-a i Severne Koreje eskalirao je proteklih dana, pri čemu su razmenjene i lične uvrede  i pretnje čelnika.

 

Izvor: Al Jazeera

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!