Društvo

Pismo sa Titanika na aukciji, do 105.000 dolara

Pismo pronađeno kod čoveka koji je poginuo u potopu Titanika očekuje se da na aukciji u subotu dostigne cenu od 105.000 dolara.

U pismu koje je putnik prve klase Titanika Aleksandar Oskar Holverson napisao svojoj majci na papiru sa zaglavljem na kojem je utisnuto ime broda, nalaze se njegovi utisci o brodu, pohvale hrani i muzici.

"Ako sve prođe kako treba, stićićemo u Njujork u sredu A.M.", napisao je Holverson dan pre sudbinskog susreta Titanika sa ledenim bregom.

Holverson je bio trgovac iz Minesote, a na Titaniku je putovao sa suprugom Meri Alis koja je preživela potop. On u pismu takođe prenosi utiske o putovanju "rame uz rame" sa jednim od najpoznatijih putnika Titanika.

"Džon Jakob Astor je na brodu. Izgleda kao svako drugo ljudsko biće iako ima milione. Oni sede na palubi sa nama ostalima", napisao je Holverson govoreći o američkom biznismenu koji je u to vreme bio jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

Pismo je jedno od poslednjih stvari za koje je poznato da su sačuvane posle potapanja broda, i dalje ima mrlje iz vremena sa Atlantika. Pismo će na aukciju staviti Holversonova porodica u trgovačkom gradu Divajzis na jugu Engleske.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!