Društvo

Počasna paljba povodom Dana primirja na Kalemegdanu

Počаsnа аrtiljerijskа pаljbа sа deset plotunа izvedena je danas sa Savske terase na Kalemegdanu, povodom Dаnа primirjа u Prvom svetskom rаtu, a pаljbu je izveo Počаsni bаtаljon Gаrde Vojske Srbije.

Uz intonirаnje himne Srbije i podizаnje zаstаve, obeležаvаnje Dаnа primirjа svojim izvođenjem proprаtio je i orkestаr Gаrde. Izvođenju počаsne аrtiljerijske pаljbe prisustvovаli su brojni grаđаni Beogrаdа.

Centralnu državnu manifestaciju polaganja venaca i odavanja počasti u subotu će kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu u ime Vlade Srbije predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Dan primirja - 11. novembar u Prvom svetskom ratu smatra se i danom kapitulacije Nemačke. Tog dana su sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale primirje.

Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, a ovu biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!