Propisi

Počela prijava za prvu polovinu minimalca

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na portalu Poreske uprave počela prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalne zarade za mesec mart, što je mera predviđena trećim paketom ekonomske podrške privredi i građanima Srbije.

Siniša Mali je podsetio da je najnovijim paketom pomoći privredi i građanima predviđena isplata polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća u Republici Srbiji, koja zajedno zapošljavaju oko 1,5 miliona ljudi. Za ovu meru će, rekao je ministar Mali, biti izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

„Poslodavci se za korišćenje ovih mera mnogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu“, objasnio je ministar finansija.

Prema rečima ministra Malog, prva isplata polovine minimalne zarade biće izvršena 8. aprila i ona će se odnositi na mesec mart, a zatim slede uplate u maju i junu mesecu.

„Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će za privrednike otvoriti Uprava za trezor, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog“, naveo je ministar Mali.

Kada je reč o uslovima za korišćenje ove mere, Mali je rekao da privrednici koji žele da koriste ovu meru ne smeju da smanje broj zaposlenih za više od 10% do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i ne mogu da isplaćuju dividende.

„Pozivam privrednike koji žele da koriste ovu meru podrške da se prijave na portalu Poreske uprave popunjavanjem jednostavnog obrasca. Republika Srbija je tu za privrednike i za sve građane i spremni smo da pomognemo u ovim teškim vremenima“, naveo je ministar finansija.

Novi, treći paket podrške privredi i građanima vredan je 249,4 milijarde dinara, a osim isplate tri polovine minimalne zarade predviđa i uplatu još jedne cele minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim, rent-a kar agencijama, kao i hotelijerima, za šta će biti izdvojeno oko dve milijarde dinara.

Takođe, ponovo će se se pomoći gradski hoteli sa 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Inače, Javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti Kovid-19 objavljen je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija 24. februara.

Paketom podrške privredi predviđena je i mera koja se odnosi na posebno ugrožen sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica. Ovom merom prevoznici će dobiti dodatnih 600 evra po autobusu na period od šest meseci, za šta će biti izdvojeno 2,6 milijardi dinara. Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe. Javni poziv za prijavu za ovu vrstu podrške biće objavljen ove sedmice na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, kako bi se dodatno obezbedila likvidnost domaćoj privredi, biće izmenjen i dopunjen postojeći Zakon o garantnoj šemi, čime će biti obezbeđeno dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produženo njeno vreme trajanja. Osim toga, biće donet  i novi zakon kojim će se omogućiti privredi povoljni krediti u vrednosti od dodatnih 500 miliona evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!