Društvo

Počela prva predavanja u okviru ekološke sekcije u osnovnim školama

Kako bi podržali najmlađe u sticanju zdravih navika kada je reč o zaštiti životne sredine, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održali su prva predavanja u okviru ekološke sekcije u izabranim osnovnim školama.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je istakla da su predavanja deo aktivnosti predviđenih zajedničkim Pilot projektom dva ministarstva - „Uloga učenika u zaštiti životne sredine“, koji se sprovodi u 29 osnovnih škola u isto toliko lokalnih samouprava širom Srbije.

- Do sada je u okviru projekta održano predavanje u Osnovnoj školi ,,Branko Radičević“ u Negotinu, na temu ,,Održivi razvoj i upravljanje otpadom“. Nakon toga, predavači su posetili osnovne škole ,,Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu i ,,Dositej Obradović“ u Irigu gde je tema bila ,,Zaštita i očuvanje prirode“. Briga o životnoj sredini kreće sa lokala i u svemu što radimo kako bismo unapredili stanje u ovoj oblasti, važno je da imamo podršku i razumevanje građana. Baš zato je edukacija najmlađih važna, jer će doprineti da sutra imamo odgovorne građane koji će se savesno odnositi prema okolini – poručila je Vujović.

Prema njenim rečima, u narednim danima, planirano je da predavački timovi posete osnovce u školi ,,Sonja Marinković“ u Subotici, a obilaziće i ostale škole do kraja marta 2022. godine. Učenicima će govoriti o važnim temama poput zaštite i očuvanje prirode, voda, zemljištam vazduha u ozona, zatim i održivom razvoju i upravljanju otpadom, klimatskim promenama, zaštiti od nejonizujućih zračenja i buke.

- Krajnji cilj je da po realizaciji ovog pilot projekta dođemo do kvalitetnog dokumenta za sistemsko obrazovanje. Očekujem da će takav dokument biti izrađen u narednoj godini i da će biti usvojen na sednici Vlade. Tako ćemo imati dobar osnov za uvođenje ekologije u sve osnovne škole na teritoriji Srbije od naredne školske godine – rekla je Vujović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!