Energetika

Počele da rastu cene nafte

Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su snažno porasle, drugu nedelju zaredom, jer će zbog ublažavanja restriktivnih mera u vezi sa korona virusom potražnja za "crnim zlatom" uskoro porasti i jer se proizvodnja u SAD-u brzo smanjuje.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje skočila više od 18 odsto, na 30,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo oko 33 odsto, na 24,74 dolara, prenosi Blic.

Cene nafte mesecima su bile pod pritiskom, skliznuvši na najniže nivoe u 20-ak godina, s obzirom da su zbog koronakrize sve najveće svetske privrede uronile u recesiju, pa je oštro pala i potražnja za "crnim zlatom".

No, u poslednje dve nedelje cene su znatno porasle jer su trgovce ohrabrile naznake da bi potražnja za naftom uskoro mogla da poraste.

Kako se širenje koronavirusa usporava, poslednjih dana mnoge zemlje u svetu postupno popuštaju restrikcije, što bi trebalo d aoživi privredne aktivnosti, dok bi ranije uvedene podsticajne fiskalne i monetarne mere trebale d apodrže oporavak privreda u drugoj polovini godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!