Projekti

Počeo Solarni kamp za mlade lidere

Do 17. marta, u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima, održava se prolećni Solarni kamp za mlade lidere.

U pitanju je drugi Solarni kamp koji se organizuje pod pokroviteljstvom projekata Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji i Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji, koje u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike, odnosno Ministarstvom turizma i omladine Vlade Srbije.

Cilj kampova je da mladi razviju veštine planiranja i realizacije projekata u oblasti zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije, sa fokusom na solarnu energiju, koje kasnije mogu primeniti u svojim lokalnim zajednicama.

Na kampu će učestvovati mladi između 18 i 30 godina koji dolaze iz rurlanih sredina širom Srbije. Tokom pet dana učesnici će moći da se detaljno upoznaju sa teorijom i praksom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i mogućnostima da određene aktivnosti i ideje primene u zajednici u kojoj žive. U toku raznovrsnih edukativnih radionica imaće i priliku da, uz pomoć mentora, u timovima razvijaju pilot projekte. Takođe, kamp podrazumeva i edukaciju o pisanju i vođenju projekata i uključivanju mladih u volonterske akcije koje doprinose životu u zdravijem i čistijem okruženju.

Učešće na Solarnom kampu za mlade lidere je besplatno, a nakon obuke učesnici će imati priliku da dobiju novčana sredstva za sprovođenje lokalne volonterske akcije.

Prvi Solarni kamp održan je u oktobru 2022.godine, takođe u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima, a okupio je mlade iz nekoliko okruga u Srbiji. Učesnica tog kampa Nada Jovanović (22) iz Pirota, istakla je nakon kampa da bi učešće na Solarnom kampu za mlade lidere preporučila svim mladim ljudima zbog prilike da steknu mnogo novog znanja i razmene iskustva o ekološkim problemima sa mladima iz različitih sredina i krajeva u Srbiji.“Kao posebno važno izdvojila bih predavanja o solarnoj energiji i energetskoj efikasnosti na kojima smo, na primer, kroz savete koje izolacione materijale možemo da koristimo kako bismo povećali energetsku efikasnost, naučili kako da praktično rešavamo probleme sa kojima se suočavamo u svojim domaćinstvima. Takođe, dotakli smo se i finansijskih tema, uputili u subvencije koje za energetsku efikasnost daje Republika Srbija, a pravili smo i sopstvene male solarne panele,” objasnila je Nada.

 Foto: GIZ

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!