Projekti

Počeo treći ciklus projekta „Zasadi drvo“ – cilj je sadnja 200.000 novih sadnica

Treći ciklus projekta „Zasadi drvo“, čiji su pokretači dm drogerie markt i Adria Media Group, zvanično je najavljen na događaju održanom u Botaničkoj bašti „Jevremovac“. Tim povodom organizovana je izložba „Umetnost prirode“ slikara Đorđa Stanojevića.

Treći ciklus projekta „Zasadi drvo“ nosi naziv „Četiri godišnja doba“, a cilj je da se posadi duplo veći broj stabala u odnosu na prethodnu godinu. U narednih sedam meseci planirana je sadnja 200.000 sadnica širom Srbije i nastavak aktivnosti u cilju informisanja i edukacije, a čiji je primarni cilj promena navika građana. Teme koje će biti u fokusu projekta ove sezone su biodiverzitet, značaj povezanosti čoveka sa prirodom i važnost edukacije i informisanja javnosti o očuvanju i zaštiti prirode.

Događaj je otvorio potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji je istakao da mu je drago što je njegovo ministarstvo partner najveće sadnje u regionu. „Bez šuma ne može da se reši ni problem poplava, ni zagađenosti vazduha u gradovima. Pošumljena površina apsorbuje 20 puta više vode od zemljišta koje nije pod šumom. Zato nam je i ove godine cilj da se zasadi što više stabala drveća, jer svi znamo da su šume pluća planete i fabrike kiseonika“, zaključio je ministar Nedimović.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je istakao da je jedan od ciljeva obrazovanja razvijanje svesti o značaju održivog razvoja, zaštite i očuvanja prirode i životne sredine. Kako je rekao, saradnja među institucijama je značajna, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nedavno je potpisalo sporazum sa Ministarstvom zaštite životne sredine, kako bi zajedno unapredili svest mladih i njihovu odgovornost prema prirodi. „Ovakve kampanje nemaju alternativu, kada je reč o podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine. Važno je da se svi aktiviramo i udružimo kako bismo sačuvali prirodu i dali dobar primer budućim generacijama“, rekao je ministar Ružić.

Ana Aleksić, članica uprave Adria Media Group, istakla je zadovoljstvo što je „porodica Zadasi drvo“ sve brojnija, ciljevi iz godine u godinu sve ambiciozniji, a rezultati sve značajniji. „Naši planovi su i ove godine ambiciozni, ali realni zahvaljujući, pre svega, podršci partnera sa kojima realizujemo projekat. Nastavljamo da organizujemo akcije sadnje, edukujemo i informišemo javnost i okupljamo sve koji prepoznaju važnost ove teme“, zaključila je Aleksić.

Svetlana Jovanović Mitić, menadžerka marketinga u kompaniji dm drogerie markt, istakla je važnost zajedništva. „Partnerstvo na projektu „Zasadi drvo“ za nas je od posebnog značaja, jer imamo šansu da preduzmemo značajne korake u očuvanju životne sredine i motivišemo druge da nam se pridruže na tom putu. Ponosni smo na činjenicu da smo se zahvaljujući ovom projektu svrstali u pokretače najveće akcije pošumljavanja u zemlji zajedno sa našim partnerima. Kada smo pokrenuli „Zasadi drvo“, želeli smo da kroz ovu inicijativu gradimo zdraviju budućnost za naraštaje koji dolaze, ali i da ujedinimo mnoge generacije. Sada, kada smo pokazali da udruženi zaista možemo sve, radujemo s episanju novih rekordnih brojki“, izjavila je Jovanović Mitić.   

Ješa Erčić, izvršni direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine JP „Srbijašume“, objasnio je da su ovakve akcije sve potrebnije, jer su šumski ekosistemi pod sve većim pritiskom i uticajem klimatskih promena.

Ronald Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“ je naglasio da je za prostu obnovu šuma potrebno godišnje zasaditi milion sadnica, a za dupliranje sadašnjih površina pod šumama je potrebno zasaditi 5 miliona sadnica.

Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS-a, smatra da podizanjem šuma dižemo odbrambeni potencijal i otpornost na klimatske promene. „Ako svako zasadi po četiri sadnice, obezbedio je za sebe fabriku kiseonika i to je najjeftinija porodična investicija. Za svaku šumu koja izgori treba 100 godina da se obnovi“, istakao je Mitrović.

U prvoj godini akcije „Zasadi drvo“ postavljen je rekord time što je u jednom danu posađeno više od 51.000 sadnica, dok je naredne 2020. godine zasađeno više od 100.000 sadnica širom Srbije i prikupljeno 1,5 tona semena.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!