Agro svet

Podržimo organsku proizvodnju kroz akciju: Oktobarski dani organskih farmi

Centar za edukaciju i promociju Serbia organike uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u okviru projekta „Podržimo organsko“ organizuje tokom oktobra (15. i 22.) posete organskim gazdinstvima u ruralnim područjima. Obići će se 4 gazdinstva po programu u prilogu.

Organska proizvodnja je idealan metod održive poljoprivredne proizvodnje za male proizvođače u ruralnim područjima jer im omugućava da resursima u okruženju i na gazdinstvu proizvedu proizvod dodatne i više vrednosti i samim tim obezbede ekonomsku stabilnost porodice posebno u uslovima razuđenog industrijskog rasta u zemlji. 

Serbia organika svojim aktivnostima podržava sve uključene u ovaj vid proizvodnje kroz realizaciju različitih aktivnosti  pa organizuje i posete sertifikovanim organskim gazdinstvima sa ciljem podrške proizvođačima kroz razvijanje prodaje na „kućnom pragu“, putem  direktne edukacije potrošača,  njihovog upoznavanja sa principima organske poljoprivrede, načinu proizvodnje.

Tokom ovakvih poseta uspostvalja  se odnos poverenja između proizvođača i potrošača i zapravo vrši demistifikacija organske proizvodnje.Odnos poverenja koji se gradi ima trajni karakter i produbljuje se dalje na mestima prodaje, kao što su zelene pijace pre svega gde su proizvođači prisutni. Proizvođači su najvažniji promoteri organske proizvodnje i oni vrlo dobro prenose znanja o specifičnostima proizvodnje svojim kupcima , ali i svima koje zanima organska proizvodnja. 

Organska poljoprivreda i domaće tržište se intezivnije razvijaju poslednjih godina, ali je na domaćem tržištu još uvek  nizak nivo svesti i znanja o ovoj poljoprivredi i proizvodima, prepoznavanju i značaju za očuvanje prirodnih resursa i zaštitu životne sredine.

Pozivamo sve zainteresovane da posete sa nama tokom oktobra meseca organska gazdinstva i da se tom prilikom upoznaju sa  organskim proizvođačima, saznaju kako se proizvodi po organskim principima , pazare na kućnom pragu organske plodove i pobegnete makar na kratko od gradske vreve!

Uz podršku Ministrstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz realizaciju projekta “Podržimo organsko” obezbeđen  je organizovani prevoz. Prva poseta je 15. 10, a druga 22.10. 

Termin I posete: 15.10.2017. godine - nedelja:

10:00 - Polazak sa parkinga  preko puta“buvlje pijace” na Novom Beogradu  (ispod železničke stanice Novi Beograd). *

11:30 do 13:00 - Poseta porodičnom gazdinstvu Balanyi  u Lukinom Selu kraj  Zrenjanina.

13:00 do 14:30 - Ručak spremljen od organskih proizvoda u restoranu Kaštel u Ečkoj, cena po osobi 350,00 dinara. Fakultativno.

15:00 do 17:00 - Poseta porodičnoj “Biofarmi Šokšić” u sleu Taraš kraj Zrenjanina.

17:00 - Povratak za Beograd.

18:30 - Očekivano vreme dolaska u Beograd.

Termin II posete: 22.10.2017. godine - nedelja:

09:30 - Polazak sa parkinga preko puta“buvlje pijace” na Novom Beogradu (ispod železničke stanice Novi Beograd). *

11:00 do 12:30 - Poseta gazdinstvu Grujičić u Pambukovici, Ub.

13:30 do 15:00 - Ručak u etno restoranu “Šašavac” u mestu Markovac koja se nalazi na putu od makovačke petlje prema Svilajncu.Ime je dobila po drvetu “Šašavac” od koga su sagrađeni objekti na farmi. Cena po osobi 500,00 dinara. Fakultativno.  

15:45 do 17:45 - Poseta porodičnom gazdinstvu “Biofarma Milošević” u selu Grabovac kraj Svilajnca.

17:45 - Povratak za Beograd.

19:15 - Očekivano vreme dolaska u Beograd.

*ako bude izmena mesta polaska naknadno ćemo Vas obavestiti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!