Finansijske usluge

Pomoć MMF-a obuhvata 55 od 82 najranjivije ekonomije

Planovi MMF-a o novom fondu za "Otpornost i održivost", kojim će se proširiti podrška na više desetina ranjivijih zemalja, dobili su međunarodnu podršku.

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva je predložila ovog meseca novi trust kako bi se bogatim zemljama omogućilo da deo svojih novih rezervi u MMF-u usmere ka siromašnim i zemljama sa srednjim prihodima, koje su kovid ili klimatske promene teško pogodile.

UNDP procenjuje da MMF-ov program "Trust za smanjenje siromaštva i rast" (PRGT), od kojeg se očekuje da će igrati ključnu ulogu u dobrovoljnoj preraspodeli novca "Specijalnih prava vučenja" (SDR), obuhvata samo 55 najranjivijih svetskih ekonomija u razvoju od ukupno 82.

Samo Grupa sedam (G7) bogatih država dobiće 283 milijarde dolara od ukupno izdvojenih 650 milijardi dolara SDR, prenosi B92.

Sve države sa "visokim dohotkom" dobiće 438 milijardi dolara, dok će 75 najsiromašnijih zemalja dobiti 62 milijarde dolara. Očekuje se da će zbog korona krize, 47 od ukupno 82 ranjive zemlje ostati s bruto dugovima iznad nivoa koji se smatra održivim. Takodje, devet od 10 najosetljivijih zemalja na klimatske promene istovremeno su visoko ranjive ekonomije u razvoju.

Lideri G7 već su podržali preraspodelu 100 milijardi dolara novog SDR novca.

Georgieva je izjavila da je Kina izrazila interesovanje za učešće u programu i da očekuje da će to uraditi i druge velike ekonomije u razvoju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!