Svet građevinarstva-nekretnina

Posrnula kineska kompanija prodaje deo kompanije

Posrnuli kineski gigant “Evergrande” prodaće polovinu udela u jedinici za upravljanje imovinom kompaniji Hopson za više od pet milijardi dolara.

Kako prenose kineski mediji, prethodno su i Evergrande i Hopson zatražili prekid trgovanja njihovim akcijama uoči te velike transakcije.

Evergrande, koji je bio vodeća građevinska firma u Kini, suočava jednim od najvećih restrukturiranja u zemlji, jer zbog insolventnosti ne može da refinansira 305 milijardi dolara duga.

Kineski mediji su objavili da je Hopson kupac 51 posto udela u imovinskoj jedinici za više od 40 milijardi hongkoških dolara (5,1 milijardu američkih dolara), pozivajući se na izveštaje neimenovanih drugih medija. Iz Hopsona su saopštili da su obustavili trgovanje njihovim deonicama, u iščekivanju objave vezane za veliku akviziciju kineske firme koja kotira na berzi u Hong Kongu.

Izgleda da je ovaj mogući kupoprodajni dogovor ponovo inicirao zabrinutost investitora zbog rizika od mogućeg domino efekta na tržištu ili udara na kineski sektor nekretnina i ekonomiju uopšte ako Evergrande propadne ili bude likvidiran po najnižoj ceni akcija.

Kompanija Hopson stoji dobro u poređenju sa drugim građevinskim firmama, jer raspolaže većom aktivom od obaveza, poboljšala je profit u prvoj polovini godine i isplaćuje dividende. Akcije Hopsona, čija je tržišna vrednost 7,8 milijardi američkih dolara, porasle su od početka godine 40 odsto.Evergrandeova jedinica za upravljanje imovinom takođe je bila profitabilna u prvoj polovini 2021. godine, uz rast prihoda u odnosu na godinu dana ranije.

Ipak, s finansijskim obavezama koje odgovaraju iznosu od 2,0 posto kineskog bruto domaćeg proizvoda, Evergrande je izazvao zabrinutost da bi njegove problemi mogli da se prošire na finansijski sistem što bi se odrazilo na tržišta širom sveta.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!