Trgovina

Postavljen prvi E-kiosk

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić poručio je na promociji E-kiosk-a, povodom obeležavanja Svetskog dana prava potrošača, da je ovaj događaj izuzetno značajan za podizanje svesti potrošača o njihovim pravima.

Kandić je istakao da promovišemo E-kiosk u užem smislu, a elektronsku kupovinu u širem smislu, dodavši da je elektronska kupovina prošle godine u odnosu na 2020. godinu porasla za 70 odsto i obrt na tom tržištu u Srbiji je 55 milijardi dinara.

Kada su u pitanju tužbe potrošača one se manje odnose na elektronsku kupovinu, nego na tradicionalnu, samo sedam odsto njih se odnosi na trgovinu onlajn, naglasio je on.

Predstavnik Organizacije potrošača Kragujevac Zoran Nikolić istakao je da je E-kiosk način da se potrošači upoznaju sa svojim pravima na licu mesta, odnosno pre odlaska u kupovinu.

E-kiosk koji će u TC „Galerija“ biti postavljen narednih šest meseci testirali su predstavnici udruženja potrošača, novinari i građani.

„Ideja sa E-kioska je nastala iz nečega što mi znamo i o čemu stalno pričamo, a to je da potrošači nisu dovoljno svesni svojih prava. Ne postoji nikakav zakon koji će vas zaštiti ukoliko vi ne pokažete inicijativu. Ovo je jedna oblast koja mora da bude permanentna. Potrošači samo moraju biti svesni svojih prava. Koliko god kampanje bile jednokratne, zaštita potrošača je permanentna misija“, zaključio je Nikolić.

„E-kiosk – vaš partner u kupovini!“ je pilot projekat Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji je prvo postavljen u TC „Galerija“, a u planu je proširenje ovog projekta i na druga važna trgovačka i šoping mesta širom Srbije.

Aplikacija će takođe biti dostupna na veb sajtu Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija – Sektora za zaštitu potrošača https:// zastitapotrosaca.gov.rs/.

Svetski dan prava potrošača inspirisan je govorom američkog predsednika Džona Kenedija, koji je na  Kongresu SAD održanom 15. marta 1962. godine, istakao četiri osnovna prava svakog potrošača: pravo na bezbednost, pravo da potrošač bude informisan, pravo na izbor i pravo da potrošač bude saslušan.

Taj datum je 1983. godine, odlukom Ujedinjenih nacija, ustanovljen kao Svetski dan prava potrošača.

Poštujući ovu tradiciju, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija godinama unazad obeležava 15. mart, Svetski dan prava potrošača, u cilju podizanja nivoa svesti javnosti o potrošačkim pravima i o načinima njihove zaštite.
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!