Saobraćaj i transport

Potpisan ugovor o koncesiji za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”

Predstavnici francuske kompanije “Vinci Airports” i Vlade Srbije su potpisali ugovor o koncesiji za Međunarodni aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

Trajanje koncesije je 25 godina, a vrednost je 501 milion evra.

Ugovor su potpisali predsednik kompanije “Vinci” Nikolas Notbar, u ime Aerodroma Beograd Saša Vlaisavljević, a u ime Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Izvršni direktor “Vinci”-a, Nikolas Notbar izrazio je zahvalnost Vladi Srbije zbog "transparentnosti procesa izbora" i jer je to kompaniji ukazano veliko poverenje. On je rekao da je Aerodrom Nikola Tesla "izuzetno dobro pozicioniran" i da je cilj i da “Air Serbia” uvede još linija. "Beograd će biti naš vodeći aerodrom u ovom delu sveta. Uvešćemo linije za Lisabon i Čile", rekao je Notbar.

On je rekao i da će “Vinci” pokazati socijalnu odgovornost i imati akademiju za obuku osoblja i razvijati preduzetnički duh.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da aerodrom Nikola Tesla sada ima 5,3 miliona putnika, a da se očekuje da sa “Vinci”-jem ima 15 miliona putnika.

"Ovaj ugovor obezbeđuje ulaganja u Aerodrom u narednih 25 godina u iznosu od oko 1,5 milijardi evra. Ovaj ugovor će pozicionirati Srbiju kao čvorište avio transporta u regionu", rekla je Brnabić.

Investiciona obaveza uz ugovor je 732 miliona evra, dok će godišnja taksa na koncesiju biti između 4,4 miliona i 15,1 miliona evra.

To obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

Početak rada “Vinci Airports” kao aerodromskog operatera se ne očekuje pre septembra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!