Društvo

Potpisani ugovori za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je u Palati Srbija, ugovore sa 31 lokalnom samoupravom, na osnovu kojih će im resorno ministarstvo dodeliti 130 miliona dinara za projekte pošumljavanja, kao i zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima kotlovima na ekološki prihvatljivije energente.

- Želim svima da vam čestitam na uspešno pripremljenim projektima. I mi smo, sa naše strane, požurili sa sprovođenjem konkursa i zato sam vas danas pozvala, da bismo mogli što pre da potpišemo ugovore, da vam odmah prebacimo sredstva i da što pre počnete da radite. Volela bih da uskoro obiđem vaše lokalne samouprave da vidimo zajedno kako napreduju radovi – rekla je ministarka Vujović.

Ona je pozvala sve gradove i opštine da prate konkurse koje objavljuje Ministarstvo zaštite životne sredine, da se prijavljuju i koriste mogućnost da poprave kvalitet vazduha uz podršku države.

- Sve vas pozivam da pripremite i za učešće na svim budućim konkursima koje ćemo raspisivati. U narednom periodu planiramo da raspišemo konkurs za sufinansiranje eko parkova – poručila je Vujović.

Ministarka je istakla da su danas potpisani prvi ugovori od ukupno 97, za koje je Ministarstvo kroz tri konkursa opredelilo ukupno 400 miliona dinara.

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je početkom godine tri konkursa kojima je cilj unapređenje kvaliteta vazduha. Prema konačnim rang listama, na konkursu za pošumljavanje opredeljen je ukupan iznos od 100 miliona dinara za 38 lokalnih samouprava, dok je 100 miliona dinara opredeljeno i za zamenu kotlarnica u domaćinstvima u 10 lokalnih samouprava. Po konkursu za zamenu kotlarnica, opredeljeno je 200 miliona dinara za projekte u 49 gradova i opština.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!