Energetika

Povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je sa ambasadorom SAD u Republici Srbiji Kristoferom Hilom tri stambene zgrade u Valjevu na kojima su izvedeni radovi na energetskoj sanaciji, zahvaljujući kojima će potrošnja električne energije biti smanjena oko 30 odsto.

„Zahvalni smo USAID projektu Bolja energija na podršci Nacionalnom programu energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, učešćem u finansiranju radova na pet zgrada u Valjevu od kojih su na tri zgrade radovi već završeni. Ukupna vrednost projekta za svih pet zgrada je 10,6 miliona dinara, a efekti se ne mere samo uštedama električne energije i nižim troškovima, već i smanjenjem emisija štetnih gasova, ", rekla je Đedović.

Ona je istakla da je povećanje energetske efikasnosti važno ne samo zbog aktuelne energetske krize, nego i u procesu energetske tranzicije, zbog čega je ova oblast jedan od prioriteta kad je reč o investicijama države koja obuhvataju kako javne objekte, tako i domaćinstva.

Đedović je rekla da kroz program subvencija Ministarstvo sa lokalnim samoupravama pomaže građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima. U prethodnom periodu je za subvencije obezbeđeno oko 2,6 milijardi dinara, a obuhvaćeno je oko 20.000 domaćinstava. Za nastavak programa obezbeđeno je dodatnih oko 70 miliona evra, a očekuje se da subvencije dobije još oko 80.000 domaćinstava.

Ambasador Hil istakao je odličnu saradnju koju je američka ambasada, kroz projekat Bolja energija, ostvarila sa građanima Valjeva i zahvalio svim učesnicima na projektu, kao i gradonačelniku Valjeva i ministarki Đedović, što su omogućili današnju posetu tokom koje su zajedno imali priliku da se uvere u rezultate projekta.

„Često se o energetici govori i u terminima koji su dosta tehnički ili tehnološki možda nerazumljivi, ali koji se na kraju svode na to da umete da koristite već poznate tehnologije, kao što je toplotna izolacija, i da vrlo brzo vidite rezultate, kao što su znatno manji računi koje dobijate na kraju meseca, a koji su potrošačima na kraju krajeva najbitniji. Što se tiče američke ambasade u Beogradu, veliko je zadovoljstvo što sarađujemo sa Vladom Republike Srbije kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou i naglasio bih da je vrlo važno da ćemo se i u budućnosti baviti nalaženjem rešenja koja su bitna za obične gađane i raditi zajedno na njima", rekao je Hil.

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i energetike, Grada Valjeva i USAID projekta Bolja energija, koji je obuhvatio energetsku sanaciju stambenih zgrada, završeno je postavljanje termoizolacije i izvršena je zamena ulaznih vrata i prozora na zajedničkim prostorijama.

Foto: Emilija Jovanović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!