Društvo

Povodom dana Muzeja primenjene umetnosti otvorena izložba „Na staklenom putu“

Povodom obeležavanja Dana Muzeja primenjene umetnosti i Međunarodne godine stakla, proglašene i podržane od strane Ujedinjenih nacija, otvorena je izložba pod nazivom „Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji 1850-1950.“ u Muzeju primenjene umetnosti.

Ministarka kulture Maja Gojković je, otvarajući izložbu kojom je obeleženo 72 godine postojanja ove ustanove kulture, ukazala na muzeološku i obrazovnu ulogu koju Muzej već decenijama ima na kulturnoj sceni Srbije. 

„Podatak da ovaj Muzej poseduje oko 37.000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima dela velikog umetničkog i istorijskog značaja, svedoče o važnom mestu koje on zauzima u kulturnom životu Srbije i Beograda. Bogate zbirke metala i nakita, nameštaja, stakla, arhitekture, da pomenem samo neke, na prvom mestu prikazuju veliku tradiciju primenjene umetnosti na ovim prostorima“, rekla je Gojković.

Ministarka kulture je naglasila da dela koja se čuvaju u ovom Muzeju govore o tome da smo oduvek bili zemlja kulture i vrhunskih i nadarenih umetnika, kao i da je zato  posebno važno što su u prethodne dve godine u značajnoj meri intenzivirane aktivnosti Muzeja i na domaćem i na međunarodnom planu i dodala da postavka otkriva vredne zbirke i prikazuje neke njegove do sada manje vidljive strane.

„Ova izložba daje veoma dobar presek staklarstva u primenjenoj umetnosti u Srbiji, u periodu od 1850. godine do sredine 20. veka. Izloženi predmeti pripadaju zbirkama  brojnih muzeja, galerija, zadužbina i drugih institucija kulture, što ovom događaju daje dodatnu vrednost. Saradnja među ustanovama i pozajmica predmeta radi njihovog izlaganja uvek su dobar put ka većoj atraktivnosti izložbe i privlačenju publike“, naglasila Gojković.

Gojković je podsetila da je na prostoru naše zemlje pojava proizvodnje stakla označila novi stepen industrijalizacije i modernizacije čitavog društva, te da predmeti od stakla nisu imali samo upotrebnu vrednost.

 

„Odluka Ministarstva kulture da izgradi prvi muzej staklarstva u opštini Paraćin, daće snažan podsticaj razvoju ove oblasti u našoj zemlji. Danas sa ponosom možemo da kažemo da je realizacija ove ideje započeta, i to u gradu koji neguje tradiciju proizvodnje stakla dužu od jednog veka“, napomenula je ministarka kulture i dodala da se kroz zbirke stakla ovog i drugih muzeja, može videti koliki su uticaj na proizvodnju stakla imali aktuelni i u vreme nastanka dominantni umetnički stilovi i pravci.

Gojković je ukazala na važnost pojave staklarstva u našoj zemlji u 19. veku, imajući u vidu da je ono otvorilo mogućnost i za afirmaciju nacionalnih ideja, a u nešto manjoj meri i za prikaz snage vladajuće dinastije i države. Prema njenim rečima, čaše i drugi predmeti postajali su i stvar prestiža i svojevrsni simbol uspostavljanja građanske klase i približavanja evropskim umetničkim krugovima.   

„Obaveza Ministarstva kulture, ustanova i pojedinaca, jeste da naše dragoceno kulturno nasleđe i sve ono vredno što su nam preci ostavili bude što dostupnije i vidljivije javnosti. U tom svetlu, Ministarstvo kulture nastaviće da pruža punu podršku Muzeju primenjene umetnosti i svim drugim muzejima i galerijama kako bi što bolje predstavili kulturno blago Srbije na domaćoj i međunarodnoj sceni“, zaključila je Gojković.

Foto: Dario Konstantinović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!