Finansijske usluge

Pozajmica od 50 milijardi švajcarskih franaka za oporavak Credit Suisse

Američki JPMorgan je izneo procenu kako je najverovatniji scenario da će UBS grupa preuzeti banku Credit Suisse.

Prema proceni JPMorgan-a, odluka Švajcarske nacionalne banke (SNB) da obezbedi pomoć za likvidnost Credit Suisse-u u iznosu od 50 milijardi švajcarskih franaka, neće biti dovoljno za oporavak te banke.

Međutim, akcije Credit Suisse-a porasle su više od 30 odsto, nakon što je banka objavila da će pozajmiti 50 milijardi švajcarskih franka (54 milijarde dolara) od Švajcarske nacionalne banke, kako bi podigla svoju likvidnost, prenosi B92.

Problemi u bankarskom sektoru javili su se prošle sedmice, kada je propala Silicon Valley Bank, u SAD, inače16. po veličini banka u zemlji, da bi dva dana kasnije došlo do kolapsa Signature Bank. Zbog toga su Švajcarska nacionalna banka i Švajcarska uprava za nadzor finansijskog tržišta nastojali su da smire strahove investitora, rekavši da su spremni da pomognu Credit Suisseu ako bude potrebno.

Za švajcarske finansijske institucije važe stroga pravila kako bi se "osigurala njihova stabilnost", a Credit Suisse ispunjava zahteve za banke koje se smatraju sistemski važnim, rekli su regulatori.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!