Društvo

Praznik Frankofonije 2023.

I ovog marta slavimo mesec Frankofonije vatrometom raznobojnih događanja. Brojne obrazovne i kulturne ustanove, frankofone ambasade i predstavništva, francusko-srpska udruženja, pozivaju vas da obogatite znanje o frankofonoj kulturi kroz izložbe, predavanja, projekcije, predstave, koncerte, igre... Koordinator programa je grupa frankofonih ambasadora u Srbiji, koja je osnovana 2018. godine, kada je Srbija postala pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije.

Sam početak Meseca frankofonije biće u znaku saradnje Francuske ambasade i svih organizatora sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, u čast opredeljenosti Srbije za dobijanje statusa punopravne članice Međunarodne organizacije frankofonije. Svečano otvaranje manifestacije u Palati pravde  biće u znaku saradnje sa platformom TV5Monde, i biće uveličano ekskluzivnom projekcijom dokumentarnog filma o Srbiji,  snimljenog u okviru serijala Destinacija Frankofonija, u prisustvu realizatora Ivana Kabacova.  Emitovanje serijala nastavlja se na RTVojvodina, te će gledaoci moći da bliže upoznaju kulture zemalja u kojima se govori francuski.         

Svima su već znane manifestacije za mlade koje su postale zaštitni znak Meseca Frankofonije – Takmičenje u pevanju na francuskom (polufinale 4. marta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, finale 25. marta u Nišu), Rep na francuskom (prijavljivanje traje od 6. do 26. marta, a proglašenje pobednika biće 30. marta), Frankofoni diktat (15. mart), Frankofoni horizonti (posete frankofonim ambasadama) neće izostati ni ove godine.

U okviru književnog i tribinskog programa organizatori najavljuju, u realizaciji Wallonie-Bruxelle international, gostovanje belgijskih pisaca - Karmelo Vironea, koji će, u partnerstvu sa Društvom za kulturnu saradnju Srbija-Francuska, predstaviti svoju zbirku novela Promešati karte (8. marta u Francuskom institutu u Beogradu), dok će  Alijenor Debrok kroz predavanja i radionice voditi razgovor o svom romanu Sto godina bez Lili.  Prevodi nekoliko belgijskih pisaca koje je objavila izdavačka kuća Prometej biće predstavljeni na Novosadskom sajmu knjiga.

Gost frankofonije biće i srpski reditelj, scenarista i književnik Goran Marković, povodom objavljivanja prevoda na francuski njegovog romana Beogradski trio (29. mart, Francuski institut).

Kanadska fizičarka Polin Ganjon gostovaće u Srbiji i održaće predavanja O ženama u nauci nekada i danas, uz poseban osvrt na život i delo velike naučnice srpskog porekla Mileve Marić Ajnštajn (u Novom Sadu, 14. marta na Filozofskom fakultetu, a u Beogradu, 15. marta u Francuskom institutu). U okviru programa njenog gostovanja predviđena su i stručna predavanja o fizici čestica u saradnji sa Centrom za promociju nauka, a Kanadska ambasada u Beogradu priređuje i izložbu Žene u nauci (8. mart – 4. april, Francuski institut u Beogradu).

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, Frankofoni centar Univerziteta u Beogradu priređuje predavanja o francuskom jeziku, o piscima Plejade, o patafizici, kao i o francuskoj književnici Ani Erno, dobitnici Nobelove nagrade za književnost.

Drugi beogradski simpozijum o nastavi istorije, u organizaciji Ambasade Francuske, Etnografskog muzeja, Gete instituta i Filozofskog fakulteta u Beogradu, analiziraće, kao podsticaj za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, „Jelisejski sporazum“, koji je zaključen pre 60 godina i predstavlja osnov razvoja francusko-nemačkih odnosa.

Zavod sa proučavanje kulturnog razvitka i Institut za književnost i umetnost, priređuju četvorodnevni strip program Art samit (30. mart – 2. april), koji je posvećen autorima stripa, izdavačima, kritičarima i teoretičarima stripa, kao i široj publici – ljubiteljima stripa i onima koji žele da nešto nauče i upoznaju se sa različitim aspektima srpsko-francuskih odnosa u oblasti stripa.

Širom Srbije biće priređene i brojne izložbe. Izložba švajcarskog fotografa Klemana Lamblea, Matematika nazadovanja, u galeriji N.EON (29. mart – 12. april) bavi se rasizmom u okviru savremenih tehnologija. U Arte galeriji (16. mart – 20. april) biće postavljena izložba Post concrete, švajcarskog umetnika Pjera Švarcenbaha koji se svojim slikama suprotstalja sve brutalnijim impulsima digitalnog doba.

U Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu od 17. marta posetioci će moći da vide izložbu Helena, Serbiae regina, posvećenu Jeleni Anžujskoj, jednoj je od najzanimljivijih, ali i najmisterioznijih ličnosti koje su živele na dvoru srpske srednjovekovne vladarske porodice Nemanjića. Izložbu je realizovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a nedavno je bila predstavljena u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

U saradnji sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Francuski institut u Novom Sadu organizovaće u svojim novim prostorijama interaktivnu izložbu U potrazi za izgubljenim ukusom: duboki slojevi duševnog tla, povodom obeležavanja sto godina od smrti Marsela Prusta. Izložba će biti postavljena tokom marta, kako bi se posetioci zbližili sa ovim velikanom francuske književnosti, a možda i bolje spoznali sebe i druge, popunjavajući Prustov upitnik.

Scenska i filmska umetnost biće zastupljene u svoj punoj raznovrsnosti. U pozorištima širom Srbije izvodiće se predstave francuskih autora. U fokusu dvadesetog  Beogradskog festivala igre (8-26. mart) biće tri izuzetne francuske predstave savremene igre. Francuska i evropska scena stižu u Srbiju zahvaljujući spektakularnim predstavama savremene igre, virtuelne stvarnosti i akrobacija savremenog cirkusa.  

Ambasada Rumunije upriličiće Večeri rumunskog filma u Novom Sadu (na Filozofskom fakultetu, od 22. do 23. marta), u okviru kojih će biti prikazana 4 filma savremenih rumunskih stvaralaca.

Etnografski muzej u Beogradu predstavlja filmove na francuskom jeziku sa Međunarodnog festivala etnološkog filma. Filmovi će se prikazivati svakog utorka u 18 sati, uz slobodan ulaz.

Frankofoni centri univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, kao i katedre za francuski jezik univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, organizuju predstave, izložbe, likovna i književna takmičenja, kvizove i igrice kroz koje će učesnici otkrivati frankofone vrednosti i obeležja.

Detaljan program Meseca Frankofonije 2023. pronaći ćete na sajtu Francuskog instituta u Srbiji, ili OVDE

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!