Finansijske usluge

Prevare sa kriptovalutama dostigle rekord od 14 milijardi dolara

Vrednost kriptovaluta upućenih u digitalne novčanike, a koje su stečene nedozvoljenim aktivnostima, uključujući prevare, crno internet tržište i korišćenje zlonamernih softvera (ransomware), skočila je za 80 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Udeo tih aktivnosti u ukupnom obimu kripto transakcija, ipak iznosi samo 0,15 posto, što je najniži nivo ikada. Ukupan obim transakcija je skočio na 15,8 biliona dolara u 2021, što je za više od pet puta veće nego godinu dana ranije, navodi blokčejn istraživač "Chainalisis”.

Popularnost digitalne imovine, od bitkoina do nerazmenljivih tokena, eksplodirala je u 2021. jer su je priglili istitucionalni investitorii velike kompanije, prenosi B92.

Međutim, tržište kriptovaluta je i dalje nepokriveno regulativom, tako da investitori ne raspolažu zakonskim sredstvima za zaštitu prevara.

Rastu kriminala u svetu kriptovaluta najviše su doprinele prevare i krađe na decentralizovanim finansijskim platformama (DeFi), koje korisnicima nude pozajmice, osiguranje i druge finansijske usluge pod povoljnijim uslovima od tradicionalnih finansijskih institucija kao što su banke, a pri tome nemaju bilo kakav poslovni kodeks i njihovo upravljanje je netransparentno.

Ukupna krađa kriptovaluta porasla je za više od pet puta od 2020, na oko 3,2 milijarde dolara ukradenih kovanica prošle godine. Oko 2,2 milijarde dolara tih tokena, ili oko 72 posto od ukupnog iznosa, ukradeno je sa DeFi sajtova.

Prevare na DeFi platformama, dostigle su lani 7,8 milijardi dolara, što je skok od 82 odsto u odnosu na godinu ranije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!