Razvoj

Prihodi “Facebook”-a povećani za gotovo 50 odsto

“Facebook” je u proteklom tromesečju ostvario prihode od gotovo 12 milijardi dolara, 49 odsto više nego godinu dana ranije, a kako je snažno porasla i dobit najveće svetske društvene mreže, čini se da joj skandal s nedozvoljenim korištenjem podataka korisnika zasad nije naštetio.

Prema poslovnom izveštaju, čista dobit “Facebook”-a dostigla je u prvom kvartalu ove godine 4,99 milijardi dolara, što je 63 odsto više nego godinu dana ranije. Pritom su prihodi od oglašavanja, najvećeg izvora prihoda kompanije, porasli oko 50 odsto, na 11,7 milijardi dolara, prenosi Seebiz.

Oglašivači već duže vreme preusmeravaju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a “Facebook” je jedna od kompanija, koja od toga ima najviše koristi, iako je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom “Snapchata” i “YouTube”-a, koji, takođe, svakodnevno privlače milione posetilaca.

Analitičari kompanije “eMarketer” procenjuju da će u ovoj godini “Facebook”-ovi prihodi od digitalnog oglašavanja dostići udeo od 18 odsto u ukupnim globalnim prihodima od te vrste oglašavanja, dok bi “Google” mogao zahvatiti 31 odsto.

Prema podacima iz poslovnog izveštaja, “Facebook” je na kraju proteklog tromesečja imao 2,2 milijarde aktivnih mesečnih korisnika širom sveta, dok je toj društvenoj mreži svakoga dana pristupalo njih 1,45 milijardi, 13 odsto više nego godinu dana ranije.

Sudeći po poslovnim rezultatima, skandal, koji je izbio nakon što je nedavno kompanija za obradu podataka “Cambridge Analytica” otkrila da je koristila podatke od oko 87 miliona korisnika “Facebook”-a bez njihovog pristanka i koristila ih u političkim kampanjama, zasad čini se nije uticao na poslovanje kompanije, bez obzira na brojne pozive za napuštanje te mreže i strožiju regulaciju.

„Svi stalno pričaju o tome kako je situacija loša za “Facebook”, ali za mene je ovaj poslovni izveštaj vrlo pozitivan i verujem da će kompanija savladati te probleme", kaže Daniel Morgan, portfelj menadžer u kompaniji Synovus Trust Company.

Kako su poslovni rezultati bolji nego što se očekivalo, cena deonice “Facebook”-a porasla je u trgovanju na Wall Streetu oko 4,5 odsto, na 167 dolara.

Međutim, i dalje je niža u odnosu na 185 dolara, koliko je iznosila dan pre nego što je izbio skandal sa “Cambridge Analyticom”, što znači da je u međuvremenu tržišna vrednost “Facebook”-a pala za više od 50 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!