Projekti

Prijave za povoljne kredite još danas i sutra

Početnici u poslovanju, preduzetnici, predstavnici mikro i malih privrednih društava još danas i sutra mogu da konkurišu za „Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“ i pod povoljnim uslovima dobiju kredite za nabavku opreme i obrtnih sredstava.

Javni poziv je otvoren do 31. decembra, pristiglo je 395 prijava, što pokazuje veliku zainteresovanost da se iskoriste ove pogodnosti. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju programa iznose 300.000.000,00 dinara, istakla je Tamara Dunđerović, rukovodilac Centra za programe podrške privredi, mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije. 

Objašnjava da su različita interesovanja za ulaganja počev od proizvodnje hrane i pića, obuće, odeće, nameštaja, kozmetike, preko trgovine, ugostiteljstva, transporta i konsaltinga do IT i otvaranja stomatoloških ordinacija. Najviše zainteresovanih je u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Kruševcu, Nišu... Podseća da je PKS organizovala tokom novembra i decembra prezentacije Programa u sedištima regionalnih komora, na kojima je učestvovalo više od 500 zainteresovanih, kako bi se privrednici i budući preduzetnici što bolje upoznali sa uslovima.

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja  usvojila je Vlada Srbije, a rezultat je aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW). Realizuje ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji.

Program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh start ap projekata - petodnevnu obuku za izradu poslovno - investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit  u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000,00 dinara).

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3.600.000,00 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora), kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou.

Cilj programa podrške, u kojem su za partnerske banke izabrane Raiffeisen Bank, UniCredit Bank i Poštanska štedionica, jeste da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!