Energetika

Prioritet su stabilno snabdevanje energentima, energetska bezbednost i što veća energetska nezavisnost

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na konferenciji Beogradskog ekonomskog foruma naglasila je da su stabilno i sigurno snabdevanje energentima, energetska bezbednost i što veća energetska nezavisnost ključna pitanja cele Evrope i prioritetni zadatak svake vlade.

Đedović je izjavila da je aktuelna energetska kriza samo ogolila postojeću ranjivost ne samo Srbije i našeg regiona, već i mnogo razvijenijih evropskih zemalja, koja postoji usled nedostatka diversifikacije.

„S druge strane, u onome gde smo danas ranjivi leži i najveća šansa da povećamo našu energetsku sigurnost, ako diversifikujemo naše izvore snabdevanja kako gasom, tako i sirovom naftom. Balkanskim tokom dobili smo još jedan pravac snabdevanja i postali  tranzitna zemlja preko koje gas stiže do Mađarske i centralne Evrope. Da nema tog gasovoda, bili bismo u mnogo težoj situaciji. Završetkom interkonekcije Srbija-Bugarska, imaćemo ne samo još jednu rutu snabdevanja, već ćemo konačno moći i da kažemo da više ne zavisimo samo od jednog snabdevača. Gasovod Niš-Dimitrovgrad će omogućiti dotok gasa iz centralne Azije“, rekla je ministarka. I dodala da je plan da se nastavi sa gradnjom gasnih interkonekcija, pre svega sa Severnom Makedonijom, jer ćemo time biti u prilici da se povežemo na Južni gasni koridor.

U naftnom sektoru, rat Ukrajini i sankcije EU prema Ruskoj Federaciji bitno su uticali na postojeće tokove snabdevanja, navela je ministarka i podsetila da od više nije moguće dopremati rusku sirovu naftu preko JANAF-a, jedinog naftovoda preko kojeg se u Srbiju doprema nafta.

„Iz ove odluke su izuzete Bugarska i Mađarska, što pokazuje da moramo što pre da trasiramo put ka energetskoj nezavisnosti i da to učinimo po najpovoljnijim uslovima za građane i privredu. Inače, ni do sada nismo uvozili samo rusku naftu, naprotiv, naftu smo uvozili iz Iraka i drugih zemalja u skladu sa tržišnim kretanjima“, rekla je Đedović.

Foto – Nikola Petrović, MRE.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!