Društvo

Privreda u saradnji sa NALED-om donirala 45 tona hrane za 10.000 domaćinstava

Vodeće kompanije iz industrije hrane i pića u Srbiji - Apatinska pivara, Atlantic Grupa, Bambi, Marbo Product (PepsiCo, Inc), MK Grupa (Agrounija i PIK Bečej) i Mlekara Šabac, ujedinjene preko NALED-ove platforme za donacije, obezbedile su donaciju od 45 tona hrane za 10.000 domaćinstava u 20 gradova i opština, kao vid podrške u borbi protiv COVID-19.

Karavan sa prehrambenim paketima danas kreće putem Aleksinca, Arilja, Babušnice, Batočine, Bele Palanke, Bogatića, Bosilegrada, Beočina, Dimitrovgrada, Gadžinog Hana, Iriga, Knjaževca, Lebana, Malog Iđoša, Novog Pazara, Sokobanje, Svrljiga, Trstenika, Vladičinog Hana i Vlasotinca, a narednih dana biće realizovana nabavka dodatnih 1.000 paketa za Narodnu kuhinju u Nišu koje će donirati kompanija Marbo.

“Lokalne samouprave su preko NALED-ove platforme za donacije iskazale najveću potrebu upravo za prehrambeno-higijenskim paketima za ugrožene kategorije stanovništva (42%) i medicinskom i zaštitnom opremom (34%). Iako je ukinuto vanredno stanje, donacije u hrani i drugoj robi široke potrošnje biće potrebne tokom cele godine kako bi se ublažile negativne posledice predstojeće ekonomske krize na stanovništvo, posebno na domaćinstva sa ispodprosečnim primanjima i one koji su ostali bez posla. Zato je posebno važno da Vlada u najkraćem roku ukine PDV na ovu vrstu donacija” , kaže Vladimir Čupić, predsednik NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu i direktor Atlantic Grupe za Srbiju.

Prema njegovim rečima, od izbijanja epidemije koronavirusa, društveno odgovorne kompanije okupljene u članstvu NALED-a donirale su direktno ili u saradnji sa filantropskim organizacijama više od dva miliona evra, uglavnom za nabavku hitno potrebne medicinske opreme.

Početkom aprila, NALED je pokrenuo onlajn platformu za donacije kako bi povezao i ujedinio svoje članove i partnere u borbi protiv COVID-19, i to na prvom mestu lokalne samouprave kojima je potrebna pomoć, sa kompanijama i međunarodnim organizacijama koje tu pomoć mogu da pruže. Dosad su putem platforme obezbeđene donacije hrane, medicinske, zaštitne i IT opreme za 41 opštinu u iznosu većem od 250.000 evra.

U saradnji s Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ) u toku je realizacija donacije zaštitnih sredstava za 15 lokalnih samouprava, a uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške se nabavlja zaštitna oprema za inspekcijske službe.

Obezbeđene su i donacije u tehnici. Kompanija SAP uručila je 46 laptop računara za decu iz socijalno ugroženih porodica u Kniću kako bi mogla da prate online nastavu, i dodatne računare za opštine Ražanj, Preševo i Irig potrebne za rad na terenu i van kancelarije, dok je Roaming Solutions donirao računare za Opštu bolnicu u Valjevu, a Asseco SEE za gradsku upravu u Somboru.

Lep primer solidarnosti, koji bi mogao da posluži kao model i u drugim lokalnim samoupravama, stigao je iz opštine Batočina gde su najviše pomogle kompanije koje posluju u toj opštini, poput Brzan plasta, Hidromontaže, Telekomunikacije i TMG Toplote, i donirale novčana sredstva za stanovnike i medicinsko osoblje. Slično je postupila i kompanija Veolia obezbedivši zaštitnu opremu za zaposlene u JKP „Gradska Toplana Niš“ sa kojom poslovno sarađuje.

“Solidarnost je danas ključna reč i zadovoljni smo što su kompanije i lokalne samouprave okupljene u NALED-u spremne da pomognu jedne drugima kada je najteže”, zaključio je Čupić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!